eur:
393.75
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

A síközpontokban is olvad a hó

A meleg idő gondokat okoz a szlovákiai síközpontokban, azonban az erős olvadás ellenére számos helyen még lehet síelni. A meteorológusok szerint rövidesen ismét jön a lehűlés.

A karácsony előtt jött hirtelen felmelegedés ellenére jelenleg még csaknem 40 szlovákiai téli központban van síelésre elegendő hó. Pedig pénteken reggel még az egyik legmagasabban fekvő tátrai síközpontban, a Lomnici nyeregben is plusz három fokot mértek.

A hó nedves, sok helyen kásás, ami alaposan próbára teszi a síelők állóképességét. A szakemberek szerint a műhó jobban bírja a felmelegedést, ott, ahol csak természetes hó volt, ma már csak zöldelnek a pályák.

A legtöbb hó, csaknem félméter a magasabban fekvő tátrai központokban van, máshol átlagosan 30 centiméteres hóvastagságot mértek.

A meleg miatt az elmúlt két nap alatt 15-20 centiméterrel csökkent a hótakaró. Több alacsonyabban fekvő központban le kellett állítani a felvonókat, a meleg miatt szünetel a műhógyártás is. Biztató hír viszont, hogy az előrejelzés szerint már szombaton erőteljes lehűlésre és havazásra lehet számítani.

Az ünnepek alatt számos tátrai szálloda megtelt, de az igazi nagyüzem az ünnepek után várható, amikor azok érkeznek a hegyekbe, akik a szilvesztert itt akarják eltölteni.

A külföldi síelők, főleg az orosz és ukrán turisták zöme csak újév napja után érkezik, sokan már hagyományosan a szlovákiai hegyekben töltik a pravoszláv karácsonyt. A hazaiak kerülik ezt az időszakot, amikor az amúgy is magas árak a csillagos égig szöknek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×