eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Milliárdot érő kincsek a földből - de hova kerülnek?

Idén nyáron, az angliai Staffordshire megyében kora-középkori kincsekre bukkant egy fémderektoros amatőr régész. Bebizonyosodott, hogy Szent Edwin király arany kardjáról és egyéb kincseiről van szó. A lelet két, egyháztörténeti szempontból fontos darabját a Vatikán szeretné megvásárolni, de az angol muzeológusok ragaszkodnak a lelet egyben tartásához.

Angliában az a joghelyzet, hogy ha egy fémdetektorral felszerelt kincskereső régészeti leletre bukkan, kötelessége ugyan értesíteni a megye archeológusait, mert az ásatást szakszerűen kell végrehajtani, de a kincs értékét neki fizetik ki, s azután megegyezés szerint eloszthatja a pénzt a földterület tulajdonosával.

Ezúttal 1500, kisebb-nagyobb tárgy került elő, mintegy öt kiló színarany, többek közt egy elgörbült aranykard, valamint 2 és fél kiló ezüst. Ezeknek az összértéke 3 millió 300 ezer font, azaz több mint egymilliárd forint.

Az ötvenöt éves kincskereső, Terry Herbert lelete a birminghami múzeum kiállításán, szeptemberben 55 ezer nézőt vonzott.

A római birodalom felbomlása után a brit szigeten több királyság folytatott egymás ellen ádáz területszerző harcokat. Krisztus után 616-tól Észak-Cumbria királyát, Edwint erőteljesen támogatta V. Bonifác pápa, mert a pogány vezér felvette a kereszténységet.

Később ezért avatták szentté. 633-ban Edwin csatára indult seregeivel a merciai vidék erői ellen és megütközött ezekkel Hatfield Chase-nél. A csatát elvesztette, ő maga is elesett. Ékkövekkel díszes harci szerszámai, kincsei elásva a csatamező közelében maradtak. Ott rejtőztek 1376 éven át, amíg Terry Herbert rájuk nem bukkant.

A Vatikán szeretné megvásárolni a lelet két darabját: egy keresztet és egy keresztény szöveg vésetével ellátott ezüst karperecet. A brit régészek azonban együtt akarják tartani Szent Edwin király kincseit. Négy hónap alatt dönteni kell az ügyben, ki kell fizetni a milliókat Terry Herbertnek.

A brit lottó szerencsejáték vállalat és a brit Művészeti Alap fedezi az összeg nagy részét, és közadakozás is indult, ebből összegyűlt 40 ezer font. Problémát csak az okozhat, ha a Vatikán nagyon nagy összeget ígér a két egyháztörténeti fontosságú tárgyért, mert ekkor ezeket is ki kell váltani a kincslelet egyben tartása érdekében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, Harkiv elleni offenzíva készül - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, Harkiv elleni offenzíva készül - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már csak a szenátus, illetve az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×