INFORÁDIÓ
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán

Választ vár az Opel sorsáról a GM-től a berlini kormány

Infostart

A német pénzügyminiszter ismét felszólította az Opel Művek amerikai anyavállalatát, a General Motorst, hogy ismertesse, miként képzeli el az autógyár jövőjét. Ugyanakkor üdvözölte, hogy a GM állami támogatás nélkül tervezi az Opel szanálását.

Wolfgang Schäuble sajtónyilatkozatában sürgette a General Motors detroiti központját, hogy mielőbb tájékoztassa az érintetteket az Opel Művek fenntartására kidolgozott tervéről.

A pénzügyminiszter elismeréssel szólt azokról a kiszivárgott hírekről is, amelyek szerint a General Motors nem akar igénybe venni állami támogatást az Opel talpra állításához.

A nyilatkozat kapcsolatban áll azzal a brüsszeli értekezlettel, amelyet az Európai Unió ipari biztosa hívott össze az Opel Művek jövőjének megvitatására. Ezen az autógyár telephelyeinek kormányai képviseltetik magukat, hogy a General
Motors európai részlegének vezetőjétől első kézből értesüljenek az amerikai anyavállalat terveiről.

A tanácskozás megkezdése előtt Günter Verheugen ipari biztos hangsúlyozta, hogy elsősorban az Opel ügyében érintett országoknak kell egyeztetniük elképzeléseiket, mert csak így lehet elkerülni az esetleges versengést az állami szubvenciók terén. Mind Verheugen, mind pedig Brüderle német gazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy az esetleges állami támogatást nem lehet a telephelyek fenntartásától, illetve a munkahelyek megőrzésétől függővé tenni.

Az elmúlt hónapokban mind a brit, mind pedig a madridi kormány azzal vádolta Berlint, hogy azért helyezett kilátásba közel ötmilliárd euró szubvenciót, mert így akarta biztosítani a németországi Opel-gyárak további üzemeltetését.

A mai brüsszeli értekezlet előtt a német tévé azt jelentette, hogy az Opel telephelyek fennmaradásának biztosítására a brit, a spanyol és a belga kormány már jelentős anyagi támogatást helyezett kilátásba, Varsó pedig hasonló céllal szinte példa nélküli adókedvezményeket vett fontolóra.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018