eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ha Obama W-t mond, az válságot jelent

Obama amerikai elnök arra figyelmeztetett: nem biztos az, hogy országa - a világ legnagyobb gazdasága - kilábalt a válságból. Az elnök szerint akár újabb hullámvölgy jöhet, ezért nem akarja túl sok pénzzel stimulálni a gazdaságot.

Amikor Barack Obama W-t mond, nem elődjét, George W, avagy "Dubya" Bush-t emlegeti, hanem arra utal, hogy milyen görbét követhet a gazdasági válság.

A W a zuhanást, a növekedés, az újabb meredek zuhanást, majd az újabb növekedést jelképezi. Jelenleg, az amerikai gazdaság erősödésével a W első száránál tarthatunk - jegyzik meg közgazdászok.

Mindez azt jelenti, hogy hiába bátorodik fel az amerikai fogyasztó, aki ezzel lökést ad a világ exportgazdaságainak, mert következhet a visszaesés második fele. Obama elnök azt mondta a Fox Newsnak, megfontolja, hogy a cégek az alkalmazást ösztönző adókedvezményeket kapjanak-e.

Azaz az amerikai állam további pénzeket költ el, és még jobban eladósodik. Obama meg is jegyezte: fontos felismerni, hogy a segélyprogramokkal, így az adócsökkentéssel és más stimulációs intézkedésekkel növekszik a költségvetési hiány. Az emberek egy idő után elveszíthetik az amerikai gazdaság iránti bizalmukat, ami egy W-vel leírható görbéjű válsághoz vezethet.

Az Egyesült Államokban az idén már beindult a gazdasági növekedés, bár a munkavállalók ezt nem érzik meg, a munkahelyek száma nem kezdett el emelkedni.

Obama, aki most fejezte be ázsiai útját, hamarosan fórumot tart üzletembereknek és pénzügyi elemzőknek a gazdasági kilábalás lehetséges módjairól. Azt mondta: egyelőre nem döntötte el, hogy további költekezéssel erősítse-e meg a gazdaságot.

Az elnök ugyanakkor úgy gondolja, hogy az újabb Nagy Válságot sikerült elkerülni - saját mentőcsomagjával. "Ezt a munkát elvégeztük, a következő feladat a munkahelyek számának növelése, mert tudjuk, hogy sokan szenvednek" - mondta.

Obama szeretné, ha növekedne az amerikai export, de például Kína esetében a jüan alacsony árfolyama ennek gátat szab. Kínai házigazdái kitértek az elől, hogy a nyilvánosság előtt beszéljenek a renmibi - a hivatalos elszámolásban használt pénznem - esetleges felértékeléséről. Elemzők megjegyzik: a kínaiak attól félnek, hogy a megugró árfolyam növelné az amerikai gazdák lehetőségeit Kínában, ugyanakkor kárt okozna a munkaképes lakosság 70 százalékát kitevő földműves rétegnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×