eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Külföldre szökhetett a milliókkal a pénzszállító sofőrje

Megtalálták annak a 11,6 millió eurónak (mai árfolyamon több mint 3 milliárd forintnak) a nagy részét, amelyet a múlt héten lopott el egy pénzszállító furgon sofőrje Lyon városában. Amint arról az InfoRádióban beszámoltunk, a Loomis svéd pénzszállító cég egyik, amúgy kelet-európai származású alkalmazottja csütörtökön oldott kereket a francia jegybank pénzszállítmányával, kihasználva az alkalmat, hogy két kollégája rövid időre kiszállt a furgonból.

Az üres járművet a rendőrség viszonylag hamar megtalálta, és szemtanúk segítségével a helyszíntől nem messze még aznap rábukkantak a fehér színű Renault Kangoo gépkocsira is, amelyben a tolvaj zsákmánya nagy részét elrejtette. A megtalált összeg 9,1 millió euróra (közel 2,5 milliárd forintra) rúg.

A Toni Musulin nevű elkövetőt most a schengeni határokon belül, Európa-szerte keresi a rendőrség, a francia hatóságok pedig azt máris kiderítették, hogy a svéd pénzszállító cégnél tíz éve dolgozó, nőtlen és büntetlen előéletű férfi alaposan felkészült a bűncselekményre. Néhány hónapja felmondta korábban bérelt lakását, melyet teljesen kiürített, bankszámláit bezárta, a pénzt rejtő gépkocsit pedig hamis név alatt, de ugyancsak ő bérelte, akárcsak a garázst, ahol az autót megtalálták.

Bár kollégái azt mondták, mogorva, zárkózott természetű embernek ismerték meg az elkövetőt, aki az utóbbi hónapokban nyíltan panaszkodott alacsony fizetése miatt, a nyomozás során kiderült, hogy bankszámláin 230 ezer eurót, közel 63 millió forintot gyűjtött össze, és különösen szerette a luxusautókat. Tavaly például egy Ferrarija volt, amelyet állítólag elloptak tőle.

A nyomozást vezető lyoni ügyész az eddigi eredményeket ismertetve azt mondta, a rabló valószínűleg egyedül, tettestársak nélkül hajtotta végre az akciót. A rendőrök a pénzt rejtegető gépkocsi megtalálása után csapdát állítottak fel a helyszínen, feltételezve, hogy a férfi visszatér az összegért - annál is inkább, mivel a garázs bérleti díját december 31-ig fizette ki -, ám a hír kiszivárgott, így kénytelenek voltak más taktikát alkalmazni.

A nyomozók immár egyre inkább úgy vélik, hogy a magához vett 2,5 millió euróval külföldre szökött - a svájci vagy az olasz határ Lyonból kevesebb, mint két óra alatt elérhető -, ezért az Interpol 185 országra kiterjedő elfogatóparancsot bocsátott ki ellene.

Az ügy kapcsán egyébként vita bontakozott ki a pénzszállítás állami felügyeletének hatékonyságáról, a szakma - egyelőre íratlan - szabályai szerint ugyanis egy furgonban egyszerre csak ötmillió eurót lehet szállítani, azt is rendőri kíséret mellett. Márpedig a lyoni eset arra világít rá, hogy a pénzszállító cégek fittyet hánynak ezekre az előírásokra. A Loomis alkalmazottai például nemcsak e két szabály megsértésével, hanem azzal is hibáztak, hogy megálltak az autóval, és kiszálltak belőle.

A francia belügyminiszter mindenesetre a rablást követően szigorúbb felügyeletet és a pénzszállításban dolgozó személyzet alaposabb ellenőrzését helyezte kilátásba. Az ügy meghökkentő mellékfejleménye ugyanakkor az, hogy számos francia internauta kifejezett szimpátiával reagált a rablásra, és az elkövetőt több fórumon valóságos hősként ünneplik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×