INFORÁDIÓ
2022. november 27. vasárnap
Virgil

Amikor megszólal a müezzin Londonban

Infostart

Anglia és Wales lakossága legnagyobb részt az anglikán vallás követője, de a hajdani gyarmatokról immár olyan sok bevándorlót fogadott be a szigetország, hogy az iszlám az évtizedek során a második legnagyobb felekezetté fejlődött, 1500 mecsetbe járhatnak imádkozni a mohamedán hívők.

Anglia és Wales lakosságának közel négy százaléka mohamedán, és demográfiai szakértők szerint az iszlámhívő brit állampolgárok száma tíz százalékkal nagyobb arányban növekedik, mint a más vallásúaké, mert a családok több gyermeket vállalnak.

Észak-Anglia nagy iparvárosai, különösen a textilipar fellegvárai százezrével fogadtak be a hajdani brit gyarmatokról érkező iszlámhitű bevándorlókat, elsősorban Bangladesből.

A tízmillió lakosú London is jelentős brit mohamedán központ és két nagymecsete nevezetessége a városnak. Az egyik a hatalmas Regent's Park szélén helyezkedik el, óriási aranyozott kupolájával és karcsú minaretjével. A másik London legszegényebb negyedében, az ősi Towerhez közel található.

Angliában már 1886-ban megnyílt egy mecset a hívők előtt, méghozzá Voking városában. Azért ott, mert egy dr. Leitner Gottlieb nevű, Magyarországon született orientalista iszlám központot kívánt létrehozni Angliában, és éppen Vokingban üresedett meg erre alkalmas épület.

A heidelbergi egyetemen végzett és brit gyarmati tisztviselőként évekig Indiában szolgált, zsidó származású Leitner az angliai mohamedánok nagy tanítómestere lett. A vokingi iszlám templom még ma is működik.

Ennél sokkal jelentősebb a londoni nagymecset és a londoni központi mecset. A négyezer hívőt befogadó Nagymecset tágas csarnoka a brit főváros Tower Hamlet nevű negyedében van, ahol az utcákon járva szinte csak bangladesieket látunk, szakállas férfiakat és csadoros nőket. Szinte mindannyian szunnita mohamedánok és bengáli nyelven beszélnek.

Mecsetjük 1743-ban épült műemlék épület. Franciaországból Angliába menekült protestáns hugenották építtették és hatvan évig az ő istentiszteleteik színhelye volt. Aztán szétszéledtek, beolvadtak az angol társadalomba.

Hamarosan tömegével érkeztek Londonba a kelet-európai pogromok elől menekülő, főként orosz és lengyel zsidók. A szegénynegyedben telepedtek le és a Brick Lane e nagy épületében zsinagógát nyitottak. Az első nemzedékük kisiparosokból és kiskereskedőkből állt, a második generáció már egyetemet végzett vagy nagyvállalkozásokba kezdett és zömmel Észak-London jómódú kertvárosi negyedeibe költözött. Az 1970-es években a Brick Lane környékét elözönlötték a bangladesiek. A zsinagóga átváltozott mohamedán mecsetté.

Az aranykupolás Regent's parki központi mecset az ismertebb a londoniak előtt. Ennek egy kisebb változata már 1944-ben itt állt, a grandiózus, nagyobb változat, a liverpooli katolikus katedrálist építő Sir Frederick Gibberd tervei alapján, 1977-ben készült el, többezres befogadóképességű melléképületeiben iszlám kulturális központ van korániskolával, vallástörténeti tanfolyamokkal.

A hét végén érdekes látvány amint a központi mecset felé igyekeznek a kiöltözött hívők: ázsiaiak kaftánban, fekete bőrű afrikai asszonyok színes népviseletben, fehér szakállú aggastyánok és európai öltözetű fiatalok. Sereglenek, ha imára hívja őket a müezzin.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018