eur:
396.95
usd:
371.68
bux:
71013.43
2024. június 26. szerda János, Pál
Egy Atlas V hordozórakétával a levegőbe emelkedik a Boeing amerikai repülőgépgyártó vállalat első, embert szállító űrkapszulája, a Starliner a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontban 2024. június 5-én. A Starliner a NASA két űrhajósát, Butch Wilmore-t és Suni Williams-ot szállítja a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Feladatuk, hogy az első úton teszteljék az űrkapszulát, mielőtt a NASA engedélyezné, hogy rendszeresen legénységet szállítson az ISS-re és vissza.
Nyitókép: MTI/AP/Chris O'Meara

Nyugtalanító bejelentést tett a NASA

Ismét elhalasztották a Starliner űrhajó visszatérését a Földre, a NASA asztronautái legkorábban június 26-án, a legutóbb tervezett időpont után egy héttel térhetnek vissza a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) a Boeing által tervezett űrkapszula fedélzetén – közölte kedden a NASA.

Butch Wilmore és Suni Williams június 5-én indult a világűrbe a Starliner fedélzetén a floridai Kennedy Űrközpontból, és 24 órás repülés után érkeztek meg az ISS-re, ahol a tervek szerint egy hetet töltöttek volna. A visszatérést azonban először június 18-ára halasztották, mert a repülés során a Starliner 28 manőverező hajtóműve közül öt meghibásodott és héliumszivárgást is észleltek az űrhajón.

A visszatérés újabb késleltetésének célja, hogy a küldetésben részt vevő NASA-csapatnak több idő álljon rendelkezésére az adatok elemzésére a biztonságos hazatérés érdekében – mondta Steve Stich, a NASA kereskedelmi legénységi programjának vezetője.

Az űrkapszula az ISS-ről való leválás után mintegy hat órával érne földet a helyi időjárási viszonyoktól függően Új-Mexikó, Utah vagy Arizona állam sivatagi területén vagy más, előre számba vett helyszíneken. A misszió vezetői a landolás helyszíne mellett ugyanakkor a visszatérés időpontját is módosíthatják még a küldetés során.

Noha hat hónapos küldetésekre tervezték, a Starliner legfeljebb 45 napig maradhat az űrben az ISS-hez csatlakozva – közölték a NASA illetékesei.

Címlapról ajánljuk
A magyar menekültpolitika mintaként szolgál Ausztria számára a legesélyesebb kancellárjelölt szerint

A magyar menekültpolitika mintaként szolgál Ausztria számára a legesélyesebb kancellárjelölt szerint

Követendő példaként, mintaként említette Magyarország menekültpolitikáját Ausztria számára az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Herbert Kickl. A radikális jobboldali párt három hónappal az osztrák parlamenti választások előtt jelentős fölénnyel vezeti pártok népszerűségi listáját.
VIDEÓ
Nagy esés után kapaszkodtak a tőzsdék

Nagy esés után kapaszkodtak a tőzsdék

Az ázsiai piacokon felemás hangulatban telt szerda reggel a kereskedés, ezt követően Európában a tegnapi esést követően már pluszban nyitottak a tőzsdék, a déli órákra azonban elfogyott a lendület és lefordultak a vezető részvényindexek, Amerikában azonban szerény emelkedést láttunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×