eur:
390.16
usd:
357.44
bux:
72899.65
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Egy Atlas V hordozórakétával a levegőbe emelkedik a Boeing amerikai repülőgépgyártó vállalat első, embert szállító űrkapszulája, a Starliner a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontban 2024. június 5-én. A Starliner a NASA két űrhajósát, Butch Wilmore-t és Suni Williams-ot szállítja a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Feladatuk, hogy az első úton teszteljék az űrkapszulát, mielőtt a NASA engedélyezné, hogy rendszeresen legénységet szállítson az ISS-re és vissza.
Nyitókép: MTI/AP/Chris O'Meara

Nyugtalanító bejelentést tett a NASA

Ismét elhalasztották a Starliner űrhajó visszatérését a Földre, a NASA asztronautái legkorábban június 26-án, a legutóbb tervezett időpont után egy héttel térhetnek vissza a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) a Boeing által tervezett űrkapszula fedélzetén – közölte kedden a NASA.

Butch Wilmore és Suni Williams június 5-én indult a világűrbe a Starliner fedélzetén a floridai Kennedy Űrközpontból, és 24 órás repülés után érkeztek meg az ISS-re, ahol a tervek szerint egy hetet töltöttek volna. A visszatérést azonban először június 18-ára halasztották, mert a repülés során a Starliner 28 manőverező hajtóműve közül öt meghibásodott és héliumszivárgást is észleltek az űrhajón.

A visszatérés újabb késleltetésének célja, hogy a küldetésben részt vevő NASA-csapatnak több idő álljon rendelkezésére az adatok elemzésére a biztonságos hazatérés érdekében – mondta Steve Stich, a NASA kereskedelmi legénységi programjának vezetője.

Az űrkapszula az ISS-ről való leválás után mintegy hat órával érne földet a helyi időjárási viszonyoktól függően Új-Mexikó, Utah vagy Arizona állam sivatagi területén vagy más, előre számba vett helyszíneken. A misszió vezetői a landolás helyszíne mellett ugyanakkor a visszatérés időpontját is módosíthatják még a küldetés során.

Noha hat hónapos küldetésekre tervezték, a Starliner legfeljebb 45 napig maradhat az űrben az ISS-hez csatlakozva – közölték a NASA illetékesei.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Elromlott a tőzsdei hangulat, mégis erősödik a forint - Mi történik?

Elromlott a tőzsdei hangulat, mégis erősödik a forint - Mi történik?

Csütörtökön délelőtt is folytatódott a forint trendszerű erősödése a viszonylag kedvező nemzetközi befektetői hangulatban, a dollár gyengélkedése mellett, így 390 alá jutott az euróval szemben, azaz öthetes csúcsra ért a magyar fizetőeszköz. A dollár négyhavi mélypontra süllyedt az euróval szemben Donald Trump újraválasztási esélyeinek növekedése mellett, így a zöldhasúval szemben szintén öthetes csúcsra ért a forint 356 közelében. Ott azonban egy nagyon fontos technikai szint húzódik, ami akár meg is állíthatja a forint mentelését, és a délutáni órákban 358 közelébe vissza is gyengült a forint. Ma szinten tartotta az irányadó kamatokat az Európai Központi Bank, a sajtótájékoztatón pedig Christine Lagarde elnök nagyon kerülte, hogy konkrét iránymutatást adjon a szeptemberi kamatcsökkentés esélyeivel kapcsolatban, így a devizapiacokon elmaradtak a nagyobb kilengések.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×