eur:
389.69
usd:
357.94
bux:
73375.88
2024. július 22. hétfő Magdolna
Nyitókép: A Boeing CST-100 Starliner föld körüli pályán (Boeing)

Elég sok probléma van a Starlinerrel

Elhalasztották az űrhajó visszatérését.

Újabb probléma észlelése és a további lehetséges akadályok elhárítása miatt a tervezettnél később, várhatóan június 18-án térhetnek vissza a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) a NASA asztronautái a Starliner űrhajó fedélzetén a Földre - jelentette be helyi idő szerint szerdán a NASA és az űrhajót tervező Boeing.

A közlemény szerint a houstoni űrközpont elemzőinek a visszatérés ütemezése során számos tényezővel, egyebek között a Starliner meghibásodott alkatrészeinek javításával, az időjárási körülményekkel és az ISS legénységének időbeosztásával - például az űrállomáson tartózkodó más űrhajósok ütemezett űrsétáival - is számolniuk kell a küldetés sikeres végrehajtása érdekében.

Az új terv szerint június 18-án visszatérő űrkapszula az ISS-ről való leválását követően mintegy hat órával később érne földet az új-mexikói sivatagban, az arizonai Willcox Playán vagy más, előre számba vett helyszíneken, az időjárási viszonyoktól függően. A misszió felelős tisztviselői a landolás helyszíne mellett ugyanakkor a visszatérés időpontját is módosíthatják még a küldetés során - írták.

Dina Contella, a NASA programvezető-helyettese kedden közölte, hogy az űrállomáshoz csatlakozott Starlineren szelepmeghibásodást észleltek. Hétfői blogbejegyzésében a NASA pedig közzétette, hogy a műszerek újabb héliumszivárgást jeleztek a hajtóművön, a Starliner űrállomáshoz vezető, egynapos útján már azonosított négy további szivárgáson felül. A repülés során a 28 manőverező hajtóműből öt leállt, de a NASA és a Boeing egy híján mindet újra tudta indítani, mielőtt az egység dokkolt az ISS-en.

A Boeing CST-100 Starliner űrhajójának fejlesztése több évet csúszott. Az első, legénység nélküli tesztrepülést már 2019-ben tervezték, amikor különböző hibák miatt elhalasztották, és csak 2022-ben történhetett meg.

A legénységgel végzett tesztrepülést különböző rendellenességek miatt szintén többször elhalasztották az elmúlt hónapokban, amíg június 5-én a két asztronautával, Butch Wilmore-ral és Suni Williamsszel a fedélzetén elindult a világűrbe a floridai Kennedy Űrközpontból. A tervek szerint a Starliner legénysége egy hetet töltött volna a Nemzetközi Űrállomáson, mielőtt e hét pénteken visszatér a Földre.

A Starliner legfeljebb 45 napig maradhat az űrben az ISS-hez csatlakozva - közölték a NASA illetékesei.

Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×