eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Suffering little girl with a bad cold or seasonal flu. Beautiful kid coughing while wrapped in a blanket
Nyitókép: Antonio_Diaz/Getty Images

Kedvez az idő a kórokozóknak, rengeteg a beteg gyerek

A napsütéses tavaszt várják a gyermekorvosok, ami véget vetne a vírusok terjedésének. Továbbra is rengeteg ugyanis a beteg, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke nem egy olyan óvodai csoportról, iskolai osztályról tud, ahol a gyerekek fele hiányzik. Havasi Katalin szerint a kicsik körében nem csak az influenza tombol, a rotavírus és a lepkehimlő is sok megbetegedést okoz.

Továbbra is nagyon sok a beteg, náthás és influenzás tünetekkel jelentkező gyermek, és közülük is rengetegen vannak, akik már meggyógyultak, de egy hét múlva ismét megbetegednek – mondta az InfoRádióban Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Hozzátette, a saját tapasztalata az, hogy az óvodáskorú és bölcsődés gyerekek között a legtöbb a beteg, ellenben a nagyobbak, iskolások és kamaszok körében a betegség enyhébb lefolyású, kevesebben fordulnak orvoshoz. Kiemelte,

sokan visszaesnek, vannak, akik hetente-kéthetente újra megbetegszenek.

Más gyerekek ellenben, akiknek az immunrendszere már az első fertőzéskor ellenállóbb volt, szinte meg sem betegszenek. De találkoznak olyan óvodai csoportokkal, iskolai osztályokkal, ahol a létszám fele hiányzik egy-egy napon. Ezt egyrészt az influenza több törzse okozza, másrészt több olyan vírus, amely szeret tavasszal terjedni.

Havasi Katalin elmondta, még mindig nem csengett le teljesen a lepkehimlő, továbbra is előfordulnak esetek. Az influenza A és B típusával is találkoznak az orvosok, és a tüneteik nem nagyon különíthetők el a koronavírustól. Jelen van továbbá a cytomegalovírus, ami különösen a csecsemőknél, kisgyerekeknél okoz légzési nehézségeket. A légúti megbetegedéseken felül számos enterális tünettel is találkoznak, amiket a Coxsackie-vírus vagy rotavírus is okozhat. Ezek nem nagy esetszámmal, de folyamatosan jelen vannak.

"Mindezek összeadódva azt eredményezik, hogy naponta nagyon sok beteg gyereknek kell tanácsot adni, segíteni a gyógyulásban" – fűzte hozzá az egyesület elnöke. Mint mondta, nagyon várják már az igazi tavaszt, hiszen a vírusok életciklusa nagyban függ az időjárástól. Sem a kemény fagyok, sem a nagy melegek nem kedveznek a kórokozóknak, ellenben a jelenlegi enyhébb, nedvesebb időjárás ideális a vírusok terjedésének.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Az abortuszhoz való jog évtizedek óta az egyik legtöbb érzelmet és vitát kiváltó téma az amerikai politikában. A konzervatív aktivisták és politikusok ’70-es évek óta zajló abortuszellenes erőfeszítései a Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntésében csúcsosodtak ki, amikor a testület lényegében visszadobta az államoknak az abortusz szabályozását. Azóta viszont a terhességmegszakításhoz való jog biztosítása a demokraták egyik nyerő ügye lett: több győzelmet is köszönhetnek a republikánus vezetésű államok tervezett vagy már érvényben lévő szigorításainak. Joe Bidenék pedig abban bíznak, hogy ősszel az abortuszjog körüli vita ismét a Fehér Házba repítheti őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×