eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida

Egy európai országban tíz új autóból nyolc már elektromos

Arányaiban a norvég elektromosautó-piac a kínait is sokszorosan leelőzi, hiszen ott még "csak" az új autók negyede elektromos.

Norvégia büszkélkedhet a világon azzal, hogy 2023-ban az új autók 82 százaléka elektromos autó volt – írja a CNBC cikke nyomán az Economx. Összehasonlításképpen az Egyesült Államokban a Kelley Blue Book becslései szerint tavaly az új autók 7,6 százaléka volt elektromos, a Kínai Személygépkocsik Szövetsége szerint a világ legnagyobb autópiacán, Kínában 2023-ban az új autó-eladások 24 százaléka volt elektromos autó.

A norvégoknál nem új keletű az elektromos autózás iránti érdeklődés,

a norvég kormány az 1990-es években kezdte ösztönözni az elektromos járművek vásárlását ingyenes parkolással, buszsávok használatával, útdíjmentességgel, és ami a legfontosabb, a nulla károsanyag-kibocsátású járművekre ki nem vetett adókkal.

Mint írja a lap, körülbelül 10 éve indultak fellendülésnek az eladások, mióta elérhetővé vált a Tesla és más elektromos modellek – ezt Ragnhild Syrstad, a norvég Klíma- és Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára mondta a CNBS-nek. Hozzátette, a norvég kormány célja, hogy 2025-re minden új autó nulla kibocsátású legyen, és jelenleg úgy gondolják, hogy ezt el is tudják érni.

Norvégia fővárosa, Oslo villamosítja kompjait, buszait, teherautóit és még építőipari berendezéseit is. A benzinkutakat és a parkolóórákat töltőkre cserélik - írja a lap.

A rengeteg vízenergiának köszönhetően a norvég hálózat eddig is megbirkózott az elektromos járművek beáramlásával. Petter Haugnerland, a Norvég EV Szövetség főtitkár-helyettese azt mondta: „Az elektromos autók talán egyharmadát teszik ki a benzinesek árának, mert közel 100 százalékban rendelkezünk vízenergiával, ez pedig olcsó, elérhető és megújítható és ez nagy előny”.

Címlapról ajánljuk
Fáklyával állunk az alagút végén – új albummal készül Leslie Mándoki

"Fáklyával állunk az alagút végén" – új albummal készül Leslie Mándoki

Új albummal jelentkezik május 10-én a 30 éves Mandoki Soulmates. A lemez a digitális csalások és átverések korszakában a “visszatérés az analóghoz” életérzést hivatott bemutatni, az albumot ugyanis teljesen analóg módon vették fel és állították elő. A dalszövegek a kortárs világválságokat célozzák meg. Az InfoRádió a dalszerző-producer-énekest kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Fenekestül forgatja fel a munkahelyeket az AI - Hogyan lehet elkerülni a káoszt?

Fenekestül forgatja fel a munkahelyeket az AI - Hogyan lehet elkerülni a káoszt?

Sokan féltik a munkájukat, a pozíciójukat a mesterséges intelligenciától (MI), amely egyre jobb eredményeket ér el a vállalati hatékonyság támogatásában, a manuális munkafolyamatok kiváltásában, ami önmagában is feszültségeket gerjeszthet egy munkahelyen. Mindeközben a munkavállalók félelme az egyik legnagyobb kerékkötője is lehet az MI-projektek sikerének. "A mesterséges intelligenciára nem szabad úgy tekinteni, mint egy tőlünk függetlenül létező, romboló erőre. A mesterséges intelligenciát tulajdonképpen mi, emberek hoztuk létre és a mi feladatunk, hogy az érdekeink mentén kordában tartsuk" - véli Óváry-Papp Nóra, a Baker McKenzie vezető ügyvédje. Szerinte a mesterséges intelligencia egy számítástechnikai alapú munkaerő, amivel a munkavállalóknak együtt kell dolgozniuk és a cél az optimális feladatmegosztás az emberi és a gépi képességek mentén. Az AMI-megoldások bevezetésével egész napos konferencián foglalkozunk április 23-án, AI in Business rendezvényünkön. Regisztráció és részletek a rendezvényről itt!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×