eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Egy európai országban tíz új autóból nyolc már elektromos

Arányaiban a norvég elektromosautó-piac a kínait is sokszorosan leelőzi, hiszen ott még "csak" az új autók negyede elektromos.

Norvégia büszkélkedhet a világon azzal, hogy 2023-ban az új autók 82 százaléka elektromos autó volt – írja a CNBC cikke nyomán az Economx. Összehasonlításképpen az Egyesült Államokban a Kelley Blue Book becslései szerint tavaly az új autók 7,6 százaléka volt elektromos, a Kínai Személygépkocsik Szövetsége szerint a világ legnagyobb autópiacán, Kínában 2023-ban az új autó-eladások 24 százaléka volt elektromos autó.

A norvégoknál nem új keletű az elektromos autózás iránti érdeklődés,

a norvég kormány az 1990-es években kezdte ösztönözni az elektromos járművek vásárlását ingyenes parkolással, buszsávok használatával, útdíjmentességgel, és ami a legfontosabb, a nulla károsanyag-kibocsátású járművekre ki nem vetett adókkal.

Mint írja a lap, körülbelül 10 éve indultak fellendülésnek az eladások, mióta elérhetővé vált a Tesla és más elektromos modellek – ezt Ragnhild Syrstad, a norvég Klíma- és Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára mondta a CNBS-nek. Hozzátette, a norvég kormány célja, hogy 2025-re minden új autó nulla kibocsátású legyen, és jelenleg úgy gondolják, hogy ezt el is tudják érni.

Norvégia fővárosa, Oslo villamosítja kompjait, buszait, teherautóit és még építőipari berendezéseit is. A benzinkutakat és a parkolóórákat töltőkre cserélik - írja a lap.

A rengeteg vízenergiának köszönhetően a norvég hálózat eddig is megbirkózott az elektromos járművek beáramlásával. Petter Haugnerland, a Norvég EV Szövetség főtitkár-helyettese azt mondta: „Az elektromos autók talán egyharmadát teszik ki a benzinesek árának, mert közel 100 százalékban rendelkezünk vízenergiával, ez pedig olcsó, elérhető és megújítható és ez nagy előny”.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×