eur:
389.74
usd:
365.11
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
France. Seine et Marne. Close up on the crescent Moon (age : 4,2 days). View like in binoculars or small telescope. Image taken on december 18th 2020 at dusk.
Nyitókép: Christophe Lehenaff/Getty Images

Akár már a jövő héten holdra szállhatnak az amerikaiak

Nem várnak sokat az előző, kudarccal végződő kísérlet után az amerikaiak; úgy tűnik, minél hamarabb landolni szeretnének az égitesten.

Az elbukott Peregrine-küldetés után egy hónappal az Egyesült államok ismét megpróbál visszatérni a Holdra, a NASA azonban ezúttal egy másik magáncéggel dolgozik együtt azon, hogy 50 év után ismét amerikai eszköz landolhasson az égitesten - írja a CNN híre alapján a 24.hu.

A tervek szerint az Odysseus, becenevén Odie nevű leszállóegységet február 14-én, magyar idő szerint 18:57-kor bocsátják majd fel egy SpaceX Falcon 9 hordozórakétán a floridai Kennedy Űrközpontból. Miután Föld körüli pályára állt, az Odysseus leválik majd a rakétáról és magában kezd el a célja felé haladni.

Odie várhatóan valamivel több, mint egy hét alatt éri el a Holdat, február 22-én tehet kísérletet a landolásra.

Ha sikerrel jár, az Intuitive Machines nevű vállalat fejlesztette Odysseus lesz az első amerikai eszköz, amely puhaleszállást hajt végre az égitesten az 1972-es Apollo 17 küldetés óta, valamint az első olyan magáncég által épített eszköz, amely eléri az objektum felszínét - írja a lap.

Januárban ugyanez volt a Peregrine űrszonda célja, ám műszaki hiba miatt nem tudta teljesíteni a missziót és a Földre visszazuhanva elégett a légkörben.

Az Odysseus, mint írják, a Hold déli sarkánál szállhat le, ahol hét napig működhet, mielőtt megkezdődik a holdi éjszaka. Ez idő alatt különböző műszerek segítségével fogja vizsgálni az holdi környezetet. Az éjszaka beköszöntével aludni küldik majd az eszközt.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×