eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Védőruhás dolgozók rakodógép mellett a kacsatelepen, Létavértesen 2020. január 15-én. Megkezdődött a Hajdú-Bihar megyei Létavértesen a kacsatelep felszámolása, mivel madárinfluenza, az emberre nem veszélyes, H5N8 vírustörzsével fertőzött baromfiállományt találtak itt, mondta Bognár Lajos országos főállatorvos az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című közös műsorblokkjában.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Rusvai Miklós: 2002 óta tartunk attól, hogy a madárinfluenza átterjed az emberekre is

Kombinált típusú madárinfluenzában halt meg egy nő Kínában; Rusvai Miklós víruskutató az InfoRádióban arról beszélt, hogy miközben szórványosan előfordulnak ilyen esetek, a vírus emberről emberre történő átterjedésének mekkora a kockázata.

A madárinfluenza H3N2 és H10N5 törzseinek kombinált típusú, fajokon átívelő fertőzésében halt meg egy kínai nő tavaly decemberben, ezt jelentette be az ország betegség-ellenőrzési hivatala.

A 63 éves nőnek korábban több alapbetegsége is volt, amikor november 30-án köhögés és torokfájás jelentkezett nála; december 16-án halt meg, és a vírusminta elemzése szerint egy házi baromfitól kapta el a kórokozót, ami emberről emberre viszont már nehezen terjed. A nő környezetében élők sem fertőződtek meg.

"2002 óta tartunk attól, hogy a madárinfluenza át fog ragadni emberre is, szórványos esetek voltak, sajnálatosak, de szerencsére ezeknek a vírusoknak az emberi járvánnyá alakulását sikerült eddig megakadályozni" – mondta az InfoRádió megkeresésére Rusvai Miklós víruskutató.

Azt is elmagyarázta, hogy minden madárinfluenza-vírus kombinált, mert két olyan fehérjéje van ennek a vírusnak, az úgynevezett H-fehérje és az N fehérje, aminek a kombinációjából jönnek létre ezek az új vírusvariánsok. A H típusból 18 van, az N típusból 11, tehát összesen 18-szor 11 variánsa van ennek az influenzavírusnak. "Ez mind-mind olyan, amiből

bármikor emberi influenzajárvány lehet. Nagyon nehéz felkészülni, mert 191 variáns ellen nem lehet vakcinát előállítani, meg kell várni, hogy melyik lesz az az egy, amelyik emberi vírussá alakul majd"

– ecsetelte.

A madárinfluenza-vírus a világon először – az ember ismeretei szerint – 2021-ben fertőzött meg embert. Az a H10N3 törzs volt. 2022-ben a H3N8 terjedt át emberre, de mindig csak Kínában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×