eur:
389.5
usd:
363.46
bux:
68131.59
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Realistic comet, meteorite, an asteroid in motion burns against the background of outer space. 3d object vector illustration. Bullet burns with fire
Nyitókép: layritten/Getty Images

2024-ben becsapódhat egy veszélyes aszteroida – megszólalt a NASA

Október 5. lehet a veszélyes dátum, de az amerikai űrügynökség szerint valódi aggodalomra nincs ok.

A médiában terjedő információk szerint szerint a Földet idén október 5-én eltalálhatja a 2007 FT3 jelű aszteroida, amelynek becsapódása 2,6 milliárd tonna TNT-nek megfelelő energiát szabadítana fel. Ráadásul a NASA a hírek szerint elveszítette az égitest nyomát a Naprendszerben, így még felkészülni sem lehet a becsapódásra – írja az atv.hu.

Az amerikai űrügynökség most tisztázta, hogy a 2007 FT3 egy valódi aszteroida, amelyet először 2007-ben észleltek, és szerepel a NASA listáján, amely a Földbe potenciálisan becsapódni képes objektumokat tartalmazza. A 314 méteres aszteroidát mindössze 1,2 napig látták, mielőtt eltűnt a NASA látóteréből, dw a pályája alapján a csillagászok kiszámíthatták a röppályáját, ami alapján elemezni tudták az aszteroida és a Föld közötti lehetséges ütközéseket.

A NASA Föld-közeli objektumokat vizsgáló központja 89 lehetséges ütközést azonosított, köztük egyet valóban 2024. október 5-én, de az aszteroida feltételezhetően 2019-ben került legközelebb a Földhöz, de akkor is észrevétlen maradt. Ez alapján a NASA kizárja annak lehetőségét, hogy bármely, jelenleg ismert 140 méteres és annál nagyobb méretű „földközeli objektum” az elkövetkező száz évben kereszteznék útjukat a Földdel.

A NASA listáján még így is a viszonylag legnagyobb valószínűsége a 2024. október 5-i ütközésnek van, de jelezte: „Ha a 2007 FT3-at ismét megtalálják egy égboltfelmérés során, többet tudhatunk meg a pályájáról, talán eleget ahhoz, hogy levegyük a potenciális földbecsapódók listájáról, vagy – abban a valószínűtlen esetben, ha mégis felénk tartana – előkészítsünk egy küldetést az eltérítésére.”

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×