eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Realistic comet, meteorite, an asteroid in motion burns against the background of outer space. 3d object vector illustration. Bullet burns with fire
Nyitókép: layritten/Getty Images

Megtalálhatták a nemrégiben becsapódott kisbolygó darabjait - fotó

A Németország felett megsemmisülő aszteroidát egy magyar kutató észlelte órákkal az érkezése előtt.

Megtalálhatták annak az aszteroidának a darabjait, amely január 21-én, a hajnali órákban semmisült meg Berlin térsége felett – írja az IFLScience-re hivatkozva a 24.hu. A kisbolygó különlegessége, hogy néhány órával az érkezése előtt detektálták.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a 2024 BX1-et egy magyar kutató, Sárneczky Krisztián detektálta a Piszkéstetői Obszervatórium segítségével mintegy három órával az ütközése előtt. A felfedezést rövidesen jelentette a Minor Planet Centernek, egy automatizált rendszer számításaiból pedig kiderült, hogy az objektum 100 százalékos bizonyossággal találkozni fog a Földdel.

Az elmúlt tizenhat évben összesen nyolc ilyen, csillagászok által felfedezett kisbolygóval történt hasonló eset a Föld légkörében, ebből ötször amerikai, három esetben pedig magyar érintettség volt.

Az aszteroida feltételezett, nagyjából diónyi méretű darabjait a Berlini Természettudományi Múzeum munkatársai találták meg. Azt, hogy a kőzetek valóban a 2024 BX1-től származnak, a későbbi elemzések erősíthetik meg.

A 2024 BX1 kifejezetten kis égitest volt, átmérője 1 méter lehetett, a szakemberek nem tartottak a hatásaitól. Tudományos szempontból ugyanakkor igen érdekes volt az esemény. Az objektum végül a légkörbe belépve látványos, másodpercekig megfigyelhető tűzgömböt hozott létre. Az adatokat elemezve a kutatók arra jutottak, hogy több darabka a felszínt is elérhette.

Címlapról ajánljuk
Ennyi kvótája van már a magyar sportolóknak Párizsra

Ennyi kvótája van már a magyar sportolóknak Párizsra

Burián Kata olimpiai szintes idővel nyert 200 méter háton pénteken az úszók országos bajnokságán, így Magyarország már 131 kvótával vagy részvételhez szükséges szinttel rendelkezik a nyári játékokra. Reális számítások szerint a sportolói küldöttség létszáma megközelíti vagy akár meg is haladhatja a tokióit (173)
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×