eur:
389.32
usd:
362.73
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pexels.com

Jó hírt kaptak a repüléstől rettegők: megszűnik a legfélelmetesebb jelenség

A turbulenciát kiküszöbölő rendszert tesztelnek, ráadásul a pilóták beavatkozása nélkül kezeli az utasok által rettegett helyzetet.

A légi közlekedés legkellemetlenebb jelensége a turbulencia, amelynek oka általában a légköri nyomáskülönbségben, a sugáráramlatokban, az időjárási frontokban, illetve a zivatarokban keresendő – írja az Interesting Engineering alapján a 24.hu.

Egy osztrák vállalkozás kifejlesztett egy olyan rendszert, amely képes minimalizálni ezt a problémát. A bécsi cég érzékelők, lidarok és repülésirányító szoftverek segítségével figyelné meg, jelezné előre, és kezelné a sokak számára rémisztő rázkódást.

A Turbulence Cancelling rendszer a bejelentés szerint képes az utasok által érzékelt turbulenciát több mint 80 százalékkal csökkenteni. A rendszer két méter hosszú, érzékelőkkel ellátott rudakból áll, amelyeket a repülőgép szárnyára erősítenek. Ezek érzékelik a légnyomásingadozást a repülőgép törzsének különböző részein, amely alapján a szárnyakat is képesek beállítani. Az adatokat egy programon viszik át, amely milliszekundumok alatt képes döntést hozni a repülőgép vezérlőfelületeinek kiegyensúlyozásáról.

A beérkező adatokból pontosan ki tudják olvasni a légáramlás irányát, amely alapján meg tudjuk jósolni, milyen irányú és erősségű lesz a turbulencia. A rendszer a pilótáktól függetlenül működik, így a cég szerint nincs szükség továbbképzésre, ám egyelőre csak sportrepülőkön tesztelték, így hosszú évekbe telik majd, mire az utasszállítókat is eléri a fejlesztés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×