eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Döbbenetesen egyszerű megoldással lehetne növelni az akkumulátorok élettartamát

Kanadai kutatók olyan egyszerű és olcsó megoldással rukkoltak elő, amivel 10 százalékkal növelhető a telefonok és laptopok akkumulátorainak üzemideje, és 70 százalékkal csökkenthető az önkisülés mértéke.

A kanadai Dalhousie Egyetem kutatói egy olyan egyszerű és olcsó megoldással rukkoltak elő, amivel megnövelhető a telefonok és laptopok akkumulátorainak üzemideje - írta meg a CBC.

A gyártók széles körben polietilén-tereftalát-alapú (PET) ragasztószalagot használnak a lítiumion akkumulátorok alkatrészeinek összeragasztásához. Ám ez az alkatrész belsejében zajló kémiai folyamatok miatt hajlamos feloldódni, ami az idő előrehaladtával önkisüléshez vezethet. Részben ez a jelenség felelős azért, hogy a felöltött akkumulátorok használat nélkül is merülnek valamennyit.

A kutatás vezetője, Anu Adamson szerint azonban létezik megoldás a problémára, ugyanis ha PET helyett PP (polipropilén) szalagot használnak,

az akkumulátor élettartama akár 10 százalékkal is növekedhet, és 70 százalékkal csökkenhet az önkisülés mértéke.

Mivel a PP-alapú ragasztószalag használata ugyanannyiba kerül, mint a PET-alapúé, és technológiai vonatkozásban sem bonyolult a csere, a kutatók azt javasolják a vállalatoknak, hogy a jobb és tartósabb termékek érdekében állítsák át erre gyártósoraikat.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×