eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatóság

Új eljárással kezelik a zöldhályogot a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján

Magyarországon elsőként gyógyítják vágás nélkül, lézersebészeti eljárással a zöldhályogot a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján. Az eljárást három éve alkalmazzák egy kutatási program keretében, és eddig 70 páciens látását sikerült megmenteni. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója azt mondta az InfoRádióban, nagyon fontos, hogy az 50-55 év feletti korosztály évente részt vegyen szemnyomás vizsgálaton.

A zöldhályog fennállásakor a szemnyomás és a látóideg keringése közötti egyensúlybomlás okozza a látásfunkció csökkenését. A látáskárosodást és akár vakságot is okozó szembetegség a 60-70 év feletti lakosság mintegy 10-15 százalékát érinti világszerte. Mivel az életkor előrehaladtával nő az előfordulási gyakorisága, így ma már népbetegségnek számít – áll a Semmelweis Egyetem közleményében.

Ha előre néz az ember, akkor körülbelül 160 fokban látja a környezetét. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója azt mondta az InfoRádióban, hogy zöldhályog esetén ez a 160 fok lecsökkenhet akár 120-140 fokra is. „Általában felülről szokott kezdődni és látótérkiesés keletkezik. Ezt sokan nem veszik észre, mert nagyon lassan történik. A bajt, rendellenességet csak látótérvizsgálattal lehet bizonyítani” – tette hozzá az egyetemi tanár.

Kétfajta zöldhályog létezik. Az egyik az úgynevezett primer nyitott zugú, amely lassú lefolyású, fájdalommentes, viszont alattomosan kezdődik, mivel a látótér széle kezd el beszűkülni, így a betegek nem feltétlenül veszik észre. Ezért fontos, hogy az 50-55 év feletti korosztály évente részt vegyen szemnyomás vizsgálaton.

„Komplett szűrővizsgálattal ugyanis a betegség kizárható, és a megelőzésnek, illetve a kezelésnek nagy szerepe van a látás fenntartásában.

Ha már látásromlás jelentkezik, az egy olyan fázis, amikor a betegség már visszafordíthatatlan”

– magyarázza Nagy Zoltán Zsolt.

A másik, zárt zugú fajtája glaukómás rohammal kezdődik. Ekkor nagyon megemelkedik a szemnyomás, ami erős fájdalmat, feszülést okoz a szemben, a halántéktájon pedig fejfájás jelentkezik. Az egyértelmű jelzőtünetek miatt ez jól azonosítható, ám amikor hányinger is társul a tünetekhez, akkor sokszor gyomor-bélrendszeri panaszra gyanakodnak, és nem kerül sor szemészeti vizsgálatra. A roham során 18-20 Hgmm helyett 60-80 Hgmm-re is megemelkedhet a szemnyomás, amit rögtön kezelni kell, ellenkező esetben tartós látáscsökkenés vagy vakság is lehet a következménye.

A glaukóma kezelésére korábban csak pupillaszűkítő, csarnokvíztermelését csökkentő szemcseppek, illetve egy rendkívül invazív, szemmegnyitó műtét (trabekulektómia) állt rendelkezésre, ami sok műtéti kockázattal járt, ezért a lézerkezelések kerültek előtérbe. A szemészet mindig úttörő szerepet játszott a lézerek alkalmazásában, több mint 60 éves múltra tekint vissza az első lézer használata, azóta nincs olyan anatómiai egysége a szemnek, amelyet valamilyen lézerrel ne lehetne kezelni. A korábbi, argon lézerrel végzett műtétek esetén azonban csak átmenetileg, a beavatkozástól számított néhány évig csökkent a szemnyomás.

A legújabb kezelés – amiben Magyarországnak úttörő szerepe volt – az úgynevezett femtoszekundumos trabekulotómia, ami technikájában megegyezik a korábbi invazív műtéttel, azzal a fontos különbséggel, hogy

a szem megnyitása nélkül végzik.

Az eljárás legfőbb előnye, hogy speciális képalkotó eszközzel és rendkívül érzékeny kamerarendszerrel kívülről lehet azonosítani a szemen belül a beavatkozás pontos helyét.

Az első ilyen korszerű műtétet 2020-ban végezték a Szemészeti Klinikán, ahol azóta

több mint hetven páciens látáskárosodását sikerült meggátolni.

A klinikai kutatás jelenlegi fázisában a beválogatási kritériumoknak megfelelő betegek (magyar állampolgár, 40 év fölötti, 2-3 féle szemcseppet használ, enyhe látótérkárosodása és kimutatható látóidegfő-kimélyülése van, de nem volt fénytörésváltoztató műtéte, nincs más szemészeti eltérése) ingyenesen vehetik igénybe a műtétet.

Lézerpontosságú mikrosebészeti eljárásról van szó, amivel

tartósan, egyetlen beavatkozással 25-30 százalékkal csökkenthető a szemnyomás, hegesedés nélkül.

A beavatkozás célja a szemnyomás csökkentésén túl, hogy a folyamatosan és tartósan használt szemcseppek elhagyhatóak legyenek, mivel az ezekben található tartósítószer hosszú távon károsítja a szemfelszínt.

Nagy Zoltán Zsolt szerint a klinikai vizsgálat sikeres befejezése után, várhatóan mintegy két éven belül a legtöbb nyitott zugú glaukómás beteg számára elérhető lesz a modern és szövődménymentes műtéti eljárás a Semmelweis Egyetemen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×