eur:
390.67
usd:
364.82
bux:
68272.18
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Pixabay

Már nincs, aki felelhetne a kérdésre: milyen volt belülről a normandiai partraszállás?

100 éves volt az utolsó tanú, Léon Gautier.

Százéves korában hétfőn az észak-franciaországi Caen egyik kórházában elhunyt Léon Gautier, a normandiai partszállás utolsó francia túlélője.

Léon Gautier egyike volt annak a százhetvenhét francia zöldsapkásnak - a Kieffer-kommandónak -, aki 1944-ben a Hitler katonái által védett normandiai partszakaszt ostromolták.

Emmanuel Macron francia elnök a "felszabadulás hőseinek" nevezte Gautier-t és a társait. Soha nem feledjük el őket - írta a Twitteren.

A múlt hónapban Léon Gautier a haditengerészeti akadémia egyik kadétjának ajándékozta sapkáját, és részt vett a Colleville-Montgomeryben tartott katonai felvonuláson, nem messze attól a partszakasztól, ahol huszonegy éves korában partra szállt. A fiatal tengerész féltérdre ereszkedett Léon Gautier előtt, aki kerekesszékében ült, hogy megigazíthassa a sapkát.

Léon Gautier egyike volt azoknak a franciáknak, akik az utolsó francia hadihajókon Nagy-Britanniába utaztak, hogy csatlakozzanak a Charles de Gaulle francia tábornok vezette Szabad Francia Erőkhöz, amikor a németek 1940-ben megszállták Franciaország északi felét.

Kamerunban, Kongóban, Szíriában és Libanonban harcolt, majd a partraszállás után részt vett Franciaország felszabadításában.

A háború után angol feleségével visszatért Nagy-Britanniába, ahol hét évig élt, majd visszatért Franciaországba, ahonnan újabb hét évre Afrikába költözött, majd egy baleset után, amely miatt a nyakától a lábáig gipszben volt, visszatért Franciaországba.

Az 1990-es évektől a normandiai Calvados megyében fekvő Ouistrehamban élt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×