eur:
392.88
usd:
366.46
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Unsplash.com

Problematikus anyagokat találtak egyes WC-papírokban

21 világmárkát vizsgált egy kutatás, mindben voltak PFAS-ok, azaz perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok, ezeket pedig súlyos egészségügyi problémák kialakulásával hozták összefüggésbe. Van azonban jó hír is.

Márkákat nem neveztek meg a kutatásban, amely arra is felhívta a figyelmet, hogy komoly vízszennyezési potenciál van a WC-papírban, mely lehúzva bekerül a szennyvízbe, később pedig akár locsolás, akár műtrágyában történő felhasználás kapcsán szennyezheti a földeket - írja a The Guardian.

A PFAS egy körülbelül 14 ezer vegyi anyagból álló csoport, amelyet több ezer fogyasztási cikk víz-, folt- és hőállóvá tételére használnak. Örök vegyi anyagoknak nevezik őket, mert a természetben nem bomlanak le. Összefüggésbe hozhatók rákbetegség, magzati szövődmények, májbetegségek, vesebetegségek, autoimmun betegségek és más súlyos egészségügyi problémák kialakulásával.

A kutatók észak- és dél-amerikai, európai és ázsiai márkákat egyaránt vizsgáltak. A kutatás azzal nem foglalkozott, hogy a WC-papírt használó embereket mennyire veszélyezteti ezeknek az anyagoknak a jelenléte. Az örök vegyi anyagok bőrön keresztül történő felszívódásának menete ismert, de azt nem tudni, a wc-papíros törlés közben ez milyen mértékben történhet meg. Ez is olyan terület lehet ugyanakkor, amelyet érdemes még kutatni.

Azokban a papírokban, amelyek egy része újrahasznosított forrásból származik, éppúgy ott voltak a PFAS-ok, mint amelyek nem használnak újrahasznosított papírt

- és az is lehetséges, hogy egyszerűen képtelenség elkerülni az örök vegyi anyagok jelenlétét ezen termékekben.

"Nem cserélem le azt a márkát, amit használok, és az embereket sem biztatom sem erre, sem pedig arra, hogy kevesebb WC-papírt használjanak. Az a fontos, hogy azonosítsuk azokat a termékeket, amelyekben ezek megvannak" - fogalmazott Jake Thompson, a kutatás vezetője.

Kis koncentráció, nem szándékos megjelenés

Az örök vegyi anyagok koncentrációja olyan alacsony a WC-papírokban, hogy felmerült, akkor kerülnek azokra, amikor a gyártásban egy anyag használatával védik ki azt, hogy a gépekre tapadjanak a lapok. Az iparágat képviselő szakszervezet arról adott ki nyilatkozatot, hogy nem adnak örök vegyi anyagokat a papírokhoz gyártásuk közben.

Thompson szerint a jelek másra utalnak, ugyanakkor rámutatott, hogy ez lehet szándékolatlan is:

véletlenszerűen is bekerülhetnek a PFAS-ok a WC-papírba

gyártás közben. A kutatók hat PFAS-vegyületet mutattak ki a vizsgált tekercsekben, amelyek közül a 6:2 diPAP képviselte a legmagasabb szintet. A vegyületet nem vizsgálták alaposan, de összefüggésbe hozták a herék rendellenes működéével. A tekercsekben PFOA-t, egy rendkívül mérgező vegyületet is találtak: a 6:2 diPAP a környezetbe kerülve PFOA-vá alakulhat.

Ezek az anyagok mára annyira elterjedtté váltak, hogy nehéz a forrásukat megtalálni: ez is utal a probléma mélységére.

Az Európai Unió is figyelemmel kíséri és méri a PFAS-ok előfordulását. Az emberi táplálék útján történő expozícióhoz elsősorban bizonyos zöldségek járulnak hozzá, de az ivóvíz is fontos forrás.

Egyes PFAS-ok a halak és a tenger gyümölcsei, a hús és húskészítmények, a tojás, a tej és a tejtermékek révén is felhalmozódnak az emberi szervezetben.

Az ivóvízről szóló uniós irányelv 2021 januári átdolgozása 0,5 µg/l-es határértéket tartalmaz valamennyi PFAS-ra vonatkozóan. 2020 szeptemberében az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság új biztonsági küszöbértéket állapított meg a szervezetben felhalmozódó főbb perfluoralkil-anyagokra, mégpedig a perfluoroktánsav (PFOA), a perfluoroktán-szulfonát (PFOS), a perfluorononánsav (PFNA) és perfluorhexán-szulfonsav (PFHxS) számára. A küszöbérték heti 4,4 nanogramm testsúlykilogrammonként.

A PFOS és PFOA használata már tiltott, a PFHxs tilalma pedig az idei év végén lép életbe.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai Motor Group a 2024-es Pekingi Nemzetközi Autóipari Kiállításon új járművek sorát mutatta be, célzottan erősítve kínai piaci jelenlétét. A négy év után ismét személyesen megrendezett kiállításon a csoport három márkája - Hyundai Motor, Kia és Genesis - elektromos járműveket prezentált a helyi igényeknek megfelelően - írta meg a Korea Herald.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×