eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A kínai AutoFlight cég Prosperity I-es elektromos repülő taxi.Forrás:Twitter/Xin Gou
Nyitókép: Forrás:Twitter/Xin Gou

Ez az autó világcsúcsot döntött a levegőben - videó

Egyetlen feltöltéssel messzebbre repült, mint eddig bármely más, ehhez hasonló elektromos szerkezet.

Az AutoFlight nevű, globális startup tavaly ilyenkor jelentette be, hogy az évtized derekára megkezdi első repülő szerkezetének, a függőleges fel- és leszállásra képes, villanymotoros (eVTOL) Prosperity I-esnek a kereskedelmi forgalmazását - írja a vezess.hu.

Hogy ez megvalósul-e határidőre, egyelőre még korai volna megmondani. Az mindenesetre biztató, hogy a cég a közelmúltban sikeres tesztrepülésen igazolta a jármű tervezett hatótávolságát. A fejlesztők előzetesen 250 kilométeres hatótávolsággal számoltak, és ezt most meg is tette a szerkezet.

Elektromos, akkumulátoros VTOL szerkezet még soha nem repült ekkora távolságot egyetlen feltöltéssel.

Bár a teszt során távvezérléssel repült, a Prosperity I-est a tervek szerint pilóta vezeti majd. A négy fizető utas szállítására alkalmas szerkezet egyfajta hibrid konstrukció, amelyet rotorok emelnek ugyan a magasba, ám vízszintesen már merev szárnyas repülőgépként halad.

A kétféle üzemmód közötti, zökkenőmentes átmenet különösen nagy kihívás a fejlesztők számára, de megéri, mert a műfajban ritkán alkalmazott megoldás hozzájárul a hajtás magas hatásfokához, ami a 200 km/órát meghaladó utazósebesség és a 50 kilométeres hatótávolság záloga.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×