eur:
393.84
usd:
367.78
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A kínai AutoFlight cég Prosperity I-es elektromos repülő taxi.Forrás:Twitter/Xin Gou
Nyitókép: Forrás:Twitter/Xin Gou

Ez az autó világcsúcsot döntött a levegőben - videó

Egyetlen feltöltéssel messzebbre repült, mint eddig bármely más, ehhez hasonló elektromos szerkezet.

Az AutoFlight nevű, globális startup tavaly ilyenkor jelentette be, hogy az évtized derekára megkezdi első repülő szerkezetének, a függőleges fel- és leszállásra képes, villanymotoros (eVTOL) Prosperity I-esnek a kereskedelmi forgalmazását - írja a vezess.hu.

Hogy ez megvalósul-e határidőre, egyelőre még korai volna megmondani. Az mindenesetre biztató, hogy a cég a közelmúltban sikeres tesztrepülésen igazolta a jármű tervezett hatótávolságát. A fejlesztők előzetesen 250 kilométeres hatótávolsággal számoltak, és ezt most meg is tette a szerkezet.

Elektromos, akkumulátoros VTOL szerkezet még soha nem repült ekkora távolságot egyetlen feltöltéssel.

Bár a teszt során távvezérléssel repült, a Prosperity I-est a tervek szerint pilóta vezeti majd. A négy fizető utas szállítására alkalmas szerkezet egyfajta hibrid konstrukció, amelyet rotorok emelnek ugyan a magasba, ám vízszintesen már merev szárnyas repülőgépként halad.

A kétféle üzemmód közötti, zökkenőmentes átmenet különösen nagy kihívás a fejlesztők számára, de megéri, mert a műfajban ritkán alkalmazott megoldás hozzájárul a hajtás magas hatásfokához, ami a 200 km/órát meghaladó utazósebesség és a 50 kilométeres hatótávolság záloga.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×