INFORÁDIÓ
2023. március 27. hétfő
Hajnalka

ausztrália

tűzijáték

kutatás

környezet

Komoly tudományos érvek szólnak már a tűzijáték ellen

Komoly tudományos érvek szólnak már a tűzijáték ellen

Infostart / MTI

Hosszú távon is káros hatást gyakorolhatnak a vadon élő állatokra és a környezetre - erre jutott egy ausztráliai egyetem kutatása.

A tűzijátékok hosszú távon is káros hatást gyakorolhatnak a vadon élő állatokra és a környezetre - derült ki egy ausztrál egyetem kutatásából, amelyről a Pacific Conservation Biology című folyóirat számolt be.

A perth-i Curtin Egyetem kutatói tanulmányukban áttekintették, milyen környezeti hatással jártak a tűzijátékok különböző nagy ünnepeken Indiában, az Egyesült Államokban, Új-Zélandon és Európa egyes részein.

Megfigyelték, hogy a nagyszabású tűzijátékok idején jellemzővé válik, hogy elvándorolnak a térségből a vadon élő állatok, illetve

megváltozik a szaporodásuk

is. A kutatók szerint ez azt jelentheti, hogy a tűzijátékok akár hosszú távú hatással is lehetnek egyes állatfajok populációjára. Konkrét példaként említik, hogy egyes spanyolországi fesztiválok idején megrendezett tűzijátékok akadályozták a háziverebek párzását, illetve a chilei újévi tűzijátékok megzavarták az ott élő oroszlánfókák viselkedését a párzási időszak idején.

Philip Bateman, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy a tűzijátékok keltette erős zaj- és fényhatások nemcsak a háziállatokban keltenek feszültséget rövid távon, hanem hosszú távú zavarokat is okozhatnak a vadon élő állatoknál.

A tűzijátékok során ráadásul számos szennyező anyag kerül a levegőbe, és jut be a talajba és a vizekbe, ami a vadon élő állatok és akár az emberek egészségét is veszélyeztetheti.

A problémákat lehetne enyhíteni azzal, ha a tűzijátékokat úgy időzítenék, hogy ne essenek egybe az állatok számára érzékeny vándorlási és párzási időszakokkal

- javasolták a kutatók, akik szerint a legjobb megoldás azonban a tűzijátékok helyett más, környezetkímélőbb látványosságok, például drón- vagy lézershow-k használata lenne.

Nyitókép: Pexels
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018