eur:
393.84
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Pharmacist working at a pharmacy organizing products while wearing a protective face mask during the coronavirus outbreak.
Nyitókép: FatCamera/Getty Images

Vásárlási szokásokból is lehet következtetni a petefészekrák kialakulására

Egy brit kutatás közel 300 nő adatait elemezve úgy találta, a korai felismerésben segíthet a vásárlási szokások elemzése.

Fájdalomcsillapítókat és emésztést segítő szereket kezdtek nagyobb mennyiségben vásárolni hónapokkal diagnózisuk előtt azok, akiknél a 283 nő bevonásával készített kutatás keretében petefészekrákot állapítottak meg a későbbiekben.

Azoknál a nőknél, akikben nem alakult ki a daganat, nem figyelték meg, hogy több ilyen gyógyszert vásárolnának - írja a Sky News.

Hónapokat lehetne így nyerni

A vásárlási szokások megváltozása 8 hónappal a diagnózist megelőzően kezdődött. Ez azt sugallja, hogy a betegek előbb megpróbálták saját maguk kezelni a tüneteket, csak később fordultak háziorvoshoz.

A konkrét tüneteket a diagnózis előtt 4,5 hónappal ismerték fel.

A kutatásban 283 nő törzsvásárlói kártyával rögzített vásárlási adatait elemezték, Közülük 153 esetében alakult ki petefészekrák.

Hat évnyi adatot elemeztek

Hat év vásárlásait vizsgálták két brit nagykereskedőnél, a résztvevőknek pedig egy rövid kérdőívet is ki kellett tölteniük a petefészekrák kockázati tényezőiről, a tapasztalt tünetekről - ha voltak ilyenek - és a háziorvosnál tett látogatások számáról.

James Flanagan, az Imperial College London kutatója, a tanulmány vezetője szerint a betegség tünetei általános előforduló jelenségek, de egyeseknél erre a súlyos betegségre is utalhatnak. Eredményeiket szeretnék a petefészekrák korai felismerésének elősegítésére fordítani.

Más daganatos megbetegedéseknél is vizsgálandó a módszer

A szakértők szerint további kutatásokra van szükség, de a következő lépések részeként a csoport megvizsgálja, hogy a vény nélkül kapható termékek vásárlásának vizsgálata hasonlóan alkalmazható-e más rákos megbetegedések,

például a gyomor, a máj és a húgyhólyag daganatos megbetegedésének esetében is.

A petefészekrák olyan általános tüneteket okoz, mint étvágyromlás, puffadás vagy gyomorfájdalom. A legkorábbi stádiumban felismert petefészekrák túlélési aránya 93 százalékos, míg a negyedik stádiumban felfedezett megbetegedések esetében már csak 13 százalékos.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×