eur:
392.25
usd:
366.04
bux:
66786.28
2024. április 26. péntek Ervin
Kína új hyperloop vonat. Forrás:Twitter/China N Asia Spaceflight
Nyitókép: Forrás:Twitter/China 'N Asia Spaceflight

Ez a vonat gyorsabb lehet, mint a repülőgép

Kína sikerrel tesztelte az ultragyors hyperloop-vákuumvonatát. A kulcsszám: 1000 km/h.

A portfolio.hu számolt be arról, hogy a tesztsorozat három próbaútból állt egy szupravezető mágnesvasút-vonalon a Shanxi tartománybeli Datongban. A szerelvényeket mindössze 50 km/h-ra gyorsították fel, de a cél, hogy előbb-utóbb 1000 km/h-val szállítson utasokat és rakományt a vákuumcsőben. Ha minden a tervek szerint halad, akkor a hyperloop-vonat lesz a leggyorsabb földi közlekedési technológia a világon. A vonatot a China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC) építi és - az Interesting Enigeering közölése szerint - az első néhány próba során rendben működött.

A kísérletekhez rendelkezésre álló cső hossza egyelőre még csak 2 kilométer, a tervek szerint viszont néhány éven belül 60 kilométeresre bővíthetik. Az első kínai hyperloop-rendszer teljes körű tesztelését tavaly sikerült tető alá hozni, ekkor a mágnesvasút 130 km/h sebességre tudott felgyorsulni.

A vákuumvonat ötletét Elon Musk mutatta be először, 2012-ben

a The Boring Company nevű cégén keresztül. Ezt követően pedig Richard Branson, a Virgin Galactic alapítója indította el saját hyperloop-projektjét. Az indulás óta azonban mindkét vállalkozás pénzügyi és technológiai gondokkal küzd.

Kína már eddig is kitűnt a világ országai közül azzal, hogy a világ legnagyobb sebességű vasúthálózatát működteti: a gyorsvasúthálózat jelenleg 42 000 kilométer hosszú, és kormány ambiciózus tervei szerint a következő két évben a vonatok maximális sebességét 400 km/h-ra növelnék.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×