eur:
392.85
usd:
366.67
bux:
66780.71
2024. április 26. péntek Ervin
CHENGDU, CHINA - DECEMBER 28: People line up to board the worlds first hydrogen energy urban train at a branch of CRRC Changchun Railway Vehicles Co., Ltd on December 28, 2022 in Chengdu, Sichuan Province of China. The hydrogen-powered train, with a maximum speed of 160 kilometers per hour, was jointly developed by CRRC Changchun Railway Vehicles Co., Ltd and Chengdu Rail Transit Group Co., Ltd. (Photo by Liu Zhongjun/China News Service/VCG via Getty Images)
Nyitókép: Liu Zhongjun/China News Service/VCG via Getty Images

Némán zakatol a világ első hidrogénmeghajtású városi vonata

A szerelvény egymaga 10 000 kilogramm szén-dioxid-kibocsátást spórolhat meg évente.

Az Interesting Engineering cikke szerint elkészült a világ első, kifejezetten városi használatra szánt, hidrogénmeghajtással ellátott vonata a Csengtu városában található gyárban – írja a Hvg.hu. A technológiai mérföldkő elérésére január 18-án került sor.

A vonat akár 160 km/h-val is képes közlekedni, és állítólag ugyanarra a technológiára építették, mint a Fuxing vonatokat. Ezek a szerelvények 350 km/h-s sebességgel képesek az utasokat szállítani, így ez az egyik leggyorsabb vonat a világon. Kína nagysebességű vasúti hálózatán közlekednek, és ilyet használnak a Peking-Sanghaj és a Peking-Kanton vonalon is.

Az új vonat a kínai források szerint 500 km-t tud megtenni egy nap alatt az akkumulátoraira támaszkodva. Ez évente 10 000 kilogrammal kevesebb szén-dioxid kibocsátását jelenti. A cellákat a vonat tetejére, az áramszedő helyére telepítették, a betankolt hidrogénből pedig elektromos áramot fejleszt a szerelvény. Az egyetlen melléktermékként víz kerül a környezetbe.

Liu Zhongjun/China News Service/VCG via Getty Images
Liu Zhongjun/China News Service/VCG via Getty Images

Mivel a működéséhez nem kell áramszedő, a vonat olyan síneken is közlekedhet, ahol az elektromos vonatok egyébként nem tudnának. Mindezt úgy, hogy nem kell hozzá semmilyen fejlesztést sem végrehajtani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×