eur:
389.97
usd:
365.12
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Szabolcs Zoltán szívsebész professzor (b2) szívtranszplantációs műtéthez készül a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán 2018. március 2-án. Magyarországon minden feltétel adott a sikeres szervátültetésekhez - mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár az ezen a napon egy sajtótájékoztatón abból az alkalomból, hogy februárban elvégezték a tízezredik szervátültetést Magyarországon.
Nyitókép: MTI Fotó: Mónus Márton

Hatvan éve végezték az első magyar veseátültetést, ma 1258 honfitársunk vár új szervre

A leggyakrabban elvégzett transzplantációs műtét a veseátültetés, ezt a máj- és a szívátültetés követi – mondta Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója az InfoRádióban. Kiderült, hogy a hatvanéves jubileum évében rekord is született Magyarországon.

Éppen 60 éve annak, hogy Németh András urológus adjunktus Szegeden elvégezte az első magyarországi veseátültetést. Az InfoRádióban Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója beszélt a szervátültetés jelentőségéről.

Az igazgató leszögezte: a szervátültetés életet ment, életminőséget javít és további életéveket ad. A legnagyobb igény veseátültetésre van, erre élő és elhunyt donorból is lehetőség van.

  • „A veseátültetések száma kétszáz körül van évente Magyarországon,
  • az esetszámok gyakorisága tekintetében ezt követi a májátültetés, idén eddig 65 ilyen életmentő transzplantációs típust végeztek el.
  • A szívátültetéseknél az idén negyvenes esetszámot tudunk említeni,
  • 12 tüdőátültetés és
  • 4 kombinált veseegyüttes átültetésről lehet beszámolni idén”

– sorolta Mihály Sándor.

Hozzátette, az idén 65 élődonoros veseátültetést végeztek, ez rekord, épp a jubileum évében.

Fontos megemlíteni, hogy Magyarország tagja az Eurotransplant nemzetközi szervcsere-együttműködésnek, ami nyolc országot és 137 milliós populációt tömörít egy közösségbe. Ennek közösségi várólistája van.

„Magyarországon a mai napon van 1258 honfitársunk, aki transzplantációs várólistákon várja, hogy megérkezhessen számára a megfelelő donorszerv-felajánlás.

Az Eurotransplant várólistán összesen 15 ezer beteg várakozik szervátültetésre. Nagyon fontos szempont a

  • a biológiai hasonlóság, minél nagyobb egyezés mértéke, amit egy speciális immunológiai vizsgálattal tudunk előzetesen azonosítani,
  • nagyon nagy szerepe van a vércsoport kompatibilitásnak, egyezésnek,
  • a testméretbeli hasonlóságnak,
  • az életkorbeli hasonlóságnak a donor és recipiens között, és
  • természetesen a nemzetközi együttműködés keretei között nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy minél hamarabb beültessék az eltávolított szervet, éppen ezért a földrajzi távolságok csökkentése is cél,
  • emellett a szervek küldésének és fogadásának egyenlege is számít.

"Szolidaritáselven működik az Eurotransplant rendszere, segítünk, ha valaki nagyon nagy bajban van, és segít nekünk az Eurotransplant közösség, ha akut betegünk van, de ha egy kicsit több szervet küldtünk egy szervtípusból külföldre, akkor a magyar betegek mindig többletpontot kapnak, hogy mihamarabb rendeződhessen ez az egyenlőtlenség” – világította meg a rendszer működését Mihály Sándor.

A szervhiányt világméretű problémának nevezte, igaz, az országokat különböző mértékben érinti.

„Sehol nincsen a világon elegendő szerv, és semelyik szervtípusból nincsen elegendő.”

A legnagyobb betegszám a vesetranszplantációs várólistán van – mondta az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója –, de a rendelkezésre álló szervek száma is itt a legmagasabb, nem függetlenül attól, hogy élő donorból is el lehet távolítani, és elhunyt donor esetén két vese átültetésére, tehát két beteg transzplantációjával történő megmentésre van lehetőség.

(Nyitóképünkön Szabolcs Zoltán szívsebész professzor (b2) szívtranszplantációs műtéthez készül a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán 2018. március 2-án.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×