eur:
395.45
usd:
372.1
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Levett vér a kormánytisztviselők számára rendezett véradáson az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) 2017. június 12-én.
Nyitókép: MTI/oós Lajos

Van már olyan, hogy igazi művér

Néhány kanálnyi mennyiséget kaptak a kutatás résztvevői, hogy kiderülhessen, miként viselkedik a mesterséges vér szervezetükben. Mi lesz ezek után a véradásokkal?

A vérellátás nagy részéért mindig is azok felelnek majd, akik időről időre megjelennek a véradásokon, de a nagyon ritka vércsoportokban keletkező hiányon segíthet az, ha laboratóriumi körülmények közt is előállíthatók egyes vérkészítmények.

Ezek megmenthetik azon betegek életét, akik rendszeresen vérre szorulnak például azért, mert sarlósejtes vérszegénységben szenvednek - írja a BBC.

A legritkább vércsoportokkal rendelkezőknek segít

Amennyiben a betegeknek beadott vér nem teljesen megfelelő, szervezetük elkezdi kilökni azt. A szöveti megfelelésnek ez a szintje túlmutat a jól ismert A, B, AB és 0 vércsoportokon.

Ashley Toye professzor, a Bristoli Egyetem munkatársa szerint egyes csoportok nagyon-nagyon ritkák, az Egyesült Királyságban talán csak 10 ember van, aki ezekből adományozni tud. A cikk megírásának időpontjában például az Egyesült Királyság egész területén mindössze

három egység volt raktáron a "bombayi" vércsoportból,

amelyet először Indiában azonosítottak.

Őssejtből vérsejt lesz a laborban

A kutatás a vörösvértestekre összpontosít, amelyek az oxigént a tüdőből a test többi részébe szállítják, és egy egyszerű váradással kezdődik: a levett mintából mágneses gyöngyök segítségével válogatják ki azokat a rugalmas őssejteket, amelyek képesek vörösvérsejtté alakulni. Laboratóriumi körülmények közt szaporítják őket, majd a sejtek vörösvérsejtté alakulnak. A három hétig tartó folyamat során félmillió őssejtből 50 milliárd vörösvérsejtet hoznak létre.

Ezekből 15 milliárd van olyan állapotban, ami megfelelő a transzplantációhoz.

"A jövőben a lehető legtöbb vért akarjuk előállítani, ezért a fejemben az a vízió él, hogy egy szobányi gép folyamatosan termeli a vért egy normál véradásból" - mondta Toye professzor.

Két ember kapott eddig "művért"

Eddig két ember kapott a laborban készített vérből - a cél az, hogy tíz egészséges önkéntesen próbálják ki a készítményt. Az önkéntesek két, 5-10 milliliter közti mennyiséget tartalmazó vért kaptak, egy adag normál és egy adag laboratóriumi vért. A laborban előállított vért radioaktív anyaggal jelölték meg, így megvizsgálható,meddig marad a szervezetben..

A vörösvértestek élettartama körülbelül 120 nap: egy hagyományos véradás fiatal és öreg vörösvértestek keverékét tartalmazza, míg

a laboratóriumban előállított vér teljesen friss,

így a teljes 120 napot ki kell bírnia. A kutatók gyanítják, hogy ez a jövőben lehetővé teheti a kisebb mennyiségű, ritkább véradásokat, de komoly pénzügyi és technológiai kihívásokat jelent a módszer, ugyanakkora ma még nehezen ellátható betegek szempontjából hatalmas jelentőséggel bírhat.

Címlapról ajánljuk
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

BL élőben
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

Mind a két spanyol csapat is egygólos előnyről kezdi a visszavágót a BL-negyeddöntőben, hat napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon, a metropolitanóban 2-1-re a Borussia Dortmundot. A mai két párból továbbjutók egymás ellen játszanak majd az elődöntőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Izrael ellencsapásra készül Iránnal szemben, azonban jó esély van rá, hogy ez nem közvetlenül a perzsa állam területét veszi majd célba. Az Egyesült Államok közben nyomást gyakorol a zsidó államra, azzal a céllal, hogy ne legyen további eszkaláció. A Hamász visszadobta az összes izraeli előterjesztést a túsztárgyalások során és még nehezebben teljesíthető követeléseket fogalmazott meg. Irán bejelentette: ha Izrael támad, elsöprő és azonnali megtorlással fognak válaszolni. Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 20:42
×
×
×
×