eur:
393.54
usd:
369.36
bux:
65648.02
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
The Solar System - Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune & Pluto.
Nyitókép: Steve Allen / Getty

Kevesebb bolygón lehetséges az élet, mint eddig hittük

Kiderült, hogy az univerzumunkban leggyakrabban előforduló csillagtípusok környezetében levő bolygók mégsem tudják ennek alapfeltételeit biztosítani.

Egy, a Földtől 66 fényévnyire lévő M-törpe körül keringő világról szóló új tanulmány szerint a kutatók semmi jelét nem találták annak, hogy egy ilyen bolygó egyáltalán képes lenne légkört megtartani – széngazdag légkör nélkül pedig nem valószínű, hogy lehetséges az élet egy bolygón.

"A csillag sugárzásának nyomása óriási, elég nagy ahhoz, hogy messzire lökje egy bolygó légkörét" – írta Michele Hill, a kutatás társszerzője a Kaliforniai Egyetem honlapján a CNN cikke szerint.

Az M-törpecsillagok köztudottan illékonyak, napkitöréseket okoznak, és sugárzást zúdítanak a közeli égitestekre. Évekig élt azonban az a remény, hogy az M-törpék közelében keringő, viszonylag nagy bolygók elég közel lehetnek a csillaghoz ahhoz, hogy az melegen tartsa, illetve elég nagyok ahhoz, hogy belekapaszkodjanak a légkörébe.

A hozzánk legközelebbi M-törpe azonban túl intenzív lehet ahhoz, hogy közelében légkör működhessen, olvasható az új tanulmányban. Hasonló jelenség a mi naprendszerünkben is tapasztalható –

a napkitörések hatására a Föld légköre is romlik.

A különbség az, hogy a Földön elegendő vulkáni és egyéb gázkibocsátó tevékenység van ahhoz, hogy ez a légköri veszteséget pótolja és alig észlelhetővé tegye, írja a tanulmány.

A tanulmányban vizsgált M-törpe bolygója, a GJ 1252b azonban "akár 700-szor több szénnel is rendelkezhetne, mint a Föld, de ez bár kezdetben felhalmozódna, aztán csökkenne és elenyészne" – mondta a tanulmány társszerzője, Stephen Kane, a UC Riverside asztrofizikusa.

A GJ 1252b kevesebb mint egymillió mérföldre kering a GJ_1252 nevű csillagtól.

A tanulmány szerint a bolygó nappali hőmérséklete elérheti az 1228 Celsius-fokot.

Alaposan megvizsgálták a bolygóról készített teleszkópos felvételeket, hogy az azt esetleg körbeölelő gázbuborék jeleit keressék – de semmi ilyesmit nem találtak.

Van azonban még rengeteg érdekes hely, ahol lakható világokra lehet vadászni. Eltekintve attól, hogy az M-törpéktől távolabbi bolygókat keresünk, amelyek nagyobb valószínűséggel tarthatnak légkört, még mindig van nagyjából 1000 olyan napszerű csillag viszonylag közel a Földhöz, amelyeknek saját bolygói keringhetnek a lakhatósági zónákban – olvasható a tanulmányról szóló UC Riverside-i bejegyzésben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×