eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Grönland jégrakarójából származó, olvadó tömböt érintenek meg érdeklődők a londoni Tate Modern galéria előtti téren 2018. december 12-én. Az előző napon mintegy két tucat, másféltől hat tonnásig terjedő jégdarabot állítottak ki a téren Minik Rosing grönlandi geológus és Ólafur Elíasson izlandi képzőművész Ice Watch London elnevezésű közös projektje keretében, amellyel az éghajlatváltozásra kívánják felhívni a közfigyelmet.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Még sosem történt ilyen Grönlandon

A nyolc fokos különbség jelentős. Voltak olyan régiók, ahol szeptemberben 20 fokot mértek.

Az álagosnál jóval melegebb időjárást hozott az idei szeptember Grönlandon. A Kopernikusz Klímaváltozási Szolgálata szerint Grönland középső régiója felett átlagosan több mint 8 fokkal haladta meg a hőmérséklet az 1991-2020 közötti átlagot, és a sziget túlnyomó részén ez volt 1979 óta a legmelegebb szeptember – írta az Időkép.

A sziget belsejében 3200 méteres tengerszint feletti magasságon fekvő Summit Camp állomáson szeptember 3-án több órán át 0 fok felett alakult a hőmérséklet. Az állomáson mért maximum érték elérte a 0,4 fokot, ami szeptemberi rekordnak számít. Ezalatt Gröndland fővárosában Nuukban és más partmenti területeken a hőmérséklet 20 fokig emelkedett ezen a napon.

A Nemzeti Hó- és Jégadat Központ (NSIDC) adatai pedig azt mutatják, hogy a műholdas megfigyelések kezdetete óta nem volt ekkora hőhullám és olvadás Grönlandon, mint amilyet szeptember 2. és 5. között megfigyeltek.

Szeptember 3-án a szigetet borító jégtakaró 36 százalékán, mintegy 600 000 négyzetkilométeres területen kezdett el olvadni a jég felszíne.

A rendkívüli felmelegedést a megerősödő délies áramlás által szállított enyhébb, nedvesebb léghullámok idézték elő, amelyeket részben hurrikánok is gerjesztettek.

(A nyitóképen: Grönland jégrakarójából származó, olvadó tömböt érintettek meg érdeklődők a londoni Tate Modern galéria előtti téren 2018. december 12-én. Az előző napon mintegy két tucat, másféltől hat tonnásig terjedő jégdarabot állítottak ki a téren Minik Rosing grönlandi geológus és Ólafur Elíasson izlandi képzőművész Ice Watch London elnevezésű közös projektje keretében, amellyel az éghajlatváltozásra kívánták felhívni a közfigyelmet.)

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×