INFORÁDIÓ
2022. december 6. kedd
Miklós

maja

történelem

régészet

higany

tudomány

kutatás

Chichen Itza, 2012. december 21.Egy őslakos nézi a tollas kígyóisten tiszteletére emelt Kukulkan piramist a mexikói Chichen Itzában 2012. december 21-én. A maja időszámítás szerint ezen a napon, 2012 téli napfordulóján ér véget egy 144 ezer napos teremtésciklus, amelyet sokan úgy értelmeznek, hogy ezen a napon bekövetkezhet a világvége. (MTI/EPA/Jacinto Kanek)

Használati tárgyaik mérgezhették a majákat

Infostart

Új felfedezés a maja városokról és azok lakóiról.

A régészek talajt és üledékeket vizsgáltak a mai mexikói Chunchumilban, Marco Gonzalesben, Chan b'I-ben és Actuncan-ban Belize-ben, La Coronában, Tikalban, Petén Itzá-ban, Piedras Negras-ban és Cancuénben Guatemalában, Palmarejo-ban Hondurasban és Cerénben El Salvadorban. A csapat az Actuncan-nál 0,016 ppm-től (az egész milliomod része) egészen a Tikalban tapasztalt rendkívüli 17,16 ppm-ig terjedő koncentrációkat talált. Összehasonlításképpen: az üledékekben lévő higany mérgező hatásának küszöbértéke 1 ppm - írta az Origo a HeritageDaily cikke alapján.

A Frontiers in Environmental Science tudományos szaklapban publikált tanulmányban a szerzők kiemelik, hogy „elemi" (azaz folyékony) higannyal töltött, lezárt edényeket találtak több maja lelőhelyen, például a guatemalai Quiriqua-ban, a hondurasi El Paraísóban és a közép-mexikói Teotihucan egykori soknemzetiségű megavárosban.

A régió más részein higanytartalmú festékekkel festett tárgyakat fedeztek fel, amelyek főként cinóber ásványból készültek.

A tudósok mindezt látva arra a következtetésre jutottak, hogy az ókori maják gyakran használtak cinóber- és higanytartalmú festékeket és porokat díszítésre. Ez később

kimosódhatott a teraszokról, a padlóról, a falakról és a kerámiákról, majd átterjedhetett a talajba és a vízbe.

A higany viszont veszélyt jelentett az ősi maják egészségére: a krónikus higanymérgezés hatásai közé tartozik például a központi idegrendszer, a vesék és a máj károsodása, valamint remegés, látás- és halláskárosodás, bénulás és mentális egészségi problémák.

Mivel a higany ritka a maja régió nagy részének alapját képező mészkőben, a kutatók azt feltételezik, hogy a maja lelőhelyeken talált elemi higanyt és cinóbert eredetileg az ókori maja világ északi és déli határain található ismert lelőhelyekről bányászhatták és importálhatták városok a kereskedők által.

(A nyitóképen: Egy őslakos a tollas kígyóisten tiszteletére emelt Kukulkan piramis előtt a mexikói Chichen Itzában 2012. december 21-én.)

Nyitókép: MTI/EPA/Jacinto Kanek
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018