INFORÁDIÓ
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell

d-vitamin

csonttörés

megelőzés

Megkérdőjeleződött a D-vitamin szerepe a csonttörések megelőzésében

Megkérdőjeleződött a D-vitamin szerepe a csonttörések megelőzésében

Infostart

Eddig úgy tudtuk, hogy a D-vitamin pótlásával elkerülhetők az időskori csonttörések. Ám a New England Journal of Medicine-ben megjelent legújabb kutatás szerint az is lehet, hogy mégsem használ a vitaminkiegészítés az egyébként egészséges felnőtteknek.

Korábbi kutatások szerint a vitaminfajta a kalcium felszívódásának elősegítésével és a csontsűrűség csökkenésének megállításával támogathatja a csontok egészségét.

A legújabb kutatások ugyanakkor ellentmondó eredményeket hoztak; egyesek arra a következtetésre jutottak, hogy a D-vitamin pótlása előnyös. Viszont egy másik tanulmány szerint mikondottan káros lehet a magas D-vitaminszint. Más kutatások a kalciumot és a D-vitamint együttesen vizsgálták, ami megnehezíti a vitamin önálló hatásának elemzését, írja az NBC News.

El akarták dönteni a kérdést

Épp ezért indult a klinikai kutatás, mely 50 év fölötti férfiak és 55 év fölötti nők körében vizsgálta azt, hogy a D-vitamin önmagában történő szedése megvédi-e a csontok egészségét. 26 ezer felnőttet vontak be a kutatásba, mely öt éven át zajlott. Az önkéntesek fele nő volt, az átlagéletkoruk pedig 67 év. Az önkéntesek nagy többségének szervezetében megfelelő volt a D-vitamin szintje.

Annak feltárására, hogy a D-vitamin szedése csökkenti-e a csonttörések kockázatát, a kutatók összehasonlították az ötéves vizsgálati időszak alatt bekövetkezett törések számát azoknál az embereknél, akik napi 2000 NE D3-vitamint szedtek, azokéval, akik nem szedtek vitamint.

A D3-vitamint a szervezet könnyebben képes felhasználni; természetes úton napfényből, vagy állati eredetű forrásból állítható elő. A vitamin egy másik formája, a D2-vitamin, kevésbé könnyen szívódik fel a szervezet számára.

A D-vitamint is szedő csoport tagjai 1200 milligramm kalciumot is bevehettek, ami körülbelül az ajánlott napi mennyiségnek felel meg: ez a kutatók álláspontja szerint nem gyakorol hatást az eredményre.

Az egészséges embereknél, akik nem szenvedtek súlyos D-vitamin hiányban, úgy tűnt, hogy a vitamin pótlása nem jelentett különbséget a törések elleni védelemben.

Van, akinek továbbra is ajánlott

Ethel Siris, a vizsgálatban részt nem vevő endokrinológus szerint ez azt jelzi, hogy nem kell csak úgy vitamint szedni anélkül, hogy az ember meggyőződne annak szükségességéről. Connie Weaver táplálkozástudományi szakértő szerint a legtöbb ember elegendő D-vitaminhoz jut a napfény és a táplálkozása révén.

A súlyosan D-vitamin hiányos állapotú, alacsony csontsűrűségű, illetve csontritkulásban szenvedő páciensek esetében ugyanakkor nem igaz, hogy a vitamin ne segítené megelőzni a töréseket. Nekik mind a D-vitamin, mind a kalcium bevitelére szükségük van.

Nyitókép: Unsplash.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018