eur:
393.09
usd:
367.16
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Unsplash.com

Megkérdőjeleződött a D-vitamin szerepe a csonttörések megelőzésében

Eddig úgy tudtuk, hogy a D-vitamin pótlásával elkerülhetők az időskori csonttörések. Ám a New England Journal of Medicine-ben megjelent legújabb kutatás szerint az is lehet, hogy mégsem használ a vitaminkiegészítés az egyébként egészséges felnőtteknek.

Korábbi kutatások szerint a vitaminfajta a kalcium felszívódásának elősegítésével és a csontsűrűség csökkenésének megállításával támogathatja a csontok egészségét.

A legújabb kutatások ugyanakkor ellentmondó eredményeket hoztak; egyesek arra a következtetésre jutottak, hogy a D-vitamin pótlása előnyös. Viszont egy másik tanulmány szerint mikondottan káros lehet a magas D-vitaminszint. Más kutatások a kalciumot és a D-vitamint együttesen vizsgálták, ami megnehezíti a vitamin önálló hatásának elemzését, írja az NBC News.

El akarták dönteni a kérdést

Épp ezért indult a klinikai kutatás, mely 50 év fölötti férfiak és 55 év fölötti nők körében vizsgálta azt, hogy a D-vitamin önmagában történő szedése megvédi-e a csontok egészségét. 26 ezer felnőttet vontak be a kutatásba, mely öt éven át zajlott. Az önkéntesek fele nő volt, az átlagéletkoruk pedig 67 év. Az önkéntesek nagy többségének szervezetében megfelelő volt a D-vitamin szintje.

Annak feltárására, hogy a D-vitamin szedése csökkenti-e a csonttörések kockázatát, a kutatók összehasonlították az ötéves vizsgálati időszak alatt bekövetkezett törések számát azoknál az embereknél, akik napi 2000 NE D3-vitamint szedtek, azokéval, akik nem szedtek vitamint.

A D3-vitamint a szervezet könnyebben képes felhasználni; természetes úton napfényből, vagy állati eredetű forrásból állítható elő. A vitamin egy másik formája, a D2-vitamin, kevésbé könnyen szívódik fel a szervezet számára.

A D-vitamint is szedő csoport tagjai 1200 milligramm kalciumot is bevehettek, ami körülbelül az ajánlott napi mennyiségnek felel meg: ez a kutatók álláspontja szerint nem gyakorol hatást az eredményre.

Az egészséges embereknél, akik nem szenvedtek súlyos D-vitamin hiányban, úgy tűnt, hogy a vitamin pótlása nem jelentett különbséget a törések elleni védelemben.

Van, akinek továbbra is ajánlott

Ethel Siris, a vizsgálatban részt nem vevő endokrinológus szerint ez azt jelzi, hogy nem kell csak úgy vitamint szedni anélkül, hogy az ember meggyőződne annak szükségességéről. Connie Weaver táplálkozástudományi szakértő szerint a legtöbb ember elegendő D-vitaminhoz jut a napfény és a táplálkozása révén.

A súlyosan D-vitamin hiányos állapotú, alacsony csontsűrűségű, illetve csontritkulásban szenvedő páciensek esetében ugyanakkor nem igaz, hogy a vitamin ne segítené megelőzni a töréseket. Nekik mind a D-vitamin, mind a kalcium bevitelére szükségük van.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×