eur:
394.19
usd:
370.85
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Chris Ryan

Kutatás bizonyítja: egy sértés is úgy hat, mint egy pofon

Az ismételt sértések rövid távú hatását vizsgálták kutatók az érzelmek és a nyelv közötti kapcsolatokat elemző tanulmány részeként: az eredmények szerint a szóbeli bántalmazás is nyomot hagy az emberben függetlenül attól, hogy mi hangzott el a vitában.

A negatív kifejezések hallatán agyunk fokozottan érzékennyé válik, áll a Frontiers In Communicationben közölt tanulmányban, melyet a Sky News szemlézett.

"Még nem tudjuk pontosan, hogy a szavak milyen módon képesek átadni támadó, érzelmileg negatív töltetüket abban a pillanatban, amikor ezeket a szavakat olvassuk vagy halljuk. A sértések fenyegetést jelentenek a megítélésünkkel és énünkkel szemben, egyedülálló lehetőséget nyújtanak a nyelv és az érzelmek közötti kapcsolódási pont kutatására" - fogalmazott Marijn Struiksma, az Utrecthi Egyetem kutatója az eredményeik kapcsán.

Annak megértése, hogy egy sértő kifejezés hogyan és miért hat az emberekre, nagy jelentőséggel bír a pszicholingvisztikusok számára, akiket érdekel, hogyan mozgatja meg a nyelv az embereket, de mások számára is, akik a társas viselkedés részleteit szeretnék megérteni, fogalmazott a kutató.

A vizsgálatban 79 nő vett részt, akiken EKG-t végeztek és bőrvezetési elektródákat alkalmaztak sértő kijelentések elhangzása közben.

"Tanulmányunk azt mutatja, hogy laboratóriumi kísérletben, a beszélők közötti valós interakció nélkül is apró pofonokként hatottak a sértések. Az erősen negatív szavak, amelyeket a résztvevő olvas, automatikusan megragadják a figyelmet függetlenül attól, hogy milyen gyakran találkozik az érintett személy azokkal" - fogalmazott Struiksma.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×