eur:
393.1
usd:
366.77
bux:
66587.13
2024. április 25. csütörtök Márk
Ráczkevy-Deák Gabriella biológus magánszemélyek által Lyme-kór vizsgálatra beküldött kullancsot viszgál az Istenhegyi Géndiagnosztika Orvosi Centrum Kft. egyik laboratóriumában a centrum új épülete avatásának napján Budapesten 2014. április 28-án.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Ritka vírust hordoz egy "szuperkullancs"

A magányos csillag névre hallgató kullancs a Heartland-vírust terjeszti: a kórokozó az alapbetegségekkel rendelkezőknél és az időseknél súlyos megbetegedés vagy halál kockázatával járhat.

Már hat amerikai államban találtak olyan kullancsokat, amelyek hordozzák a vírust, mellyel kapcsolatosan nem pánikot szeretnének kialakítani az amerikai Emory Egyetem kutatók: azt szeretnék, hogy a meleg napok kezdete előtt az emberek tisztában legyenek azzal, hogy a kullancsok csípése ezt a lehetőséget is hordozza, írja az NBC News.

A Heartland-vírusról még nem sokat tudunk. Kullancscsípés útján átadva lázat, fáradtságot, csökkent étvágyat, fejfájást, hányingert, hasmenést, izom- vagy ízületi fájdalmat okozhat. Az nem világos, hogy más kullancsok is terjeszthetik-e a vírust, vagy az emberek más módon is megfertőződhetnek-e vele.

Kevés eset ismert eddig

A CDC szerint 2021 januárjáig mindössze 50 esetet jelentettek a vírus által okozott betegségből. Súlyos esetekben a betegek kórházban kötöttek ki, és bár a legtöbbjük teljesen felépült,

néhány idősebb, alapbetegséggel rendelkező beteg meghalt.

Néhány, a vírussal fertőzött embernél a normálisnál alacsonyabb fehérvérsejtszámot és a véralvadást segítő vérlemezkék normálisnál alacsonyabb számát diagnosztizálták. A májfunkciós tesztek megnövekedett májenzimszintet mutathatnak, ami betegségre utalhat.

Sok betegséget hordozhatnak

A Heartland-vírust 2009-ben fedezték fel Missouri északnyugati részén, miután két férfi magas lázzal, hasmenéssel és izomfájdalmakkal járó tünetekkel került kórházba: róluk később bebizonyosodott, hogy a vírus fertőzte meg őket. Missouri, Alabama, Illinois, Kansas és New York állam már felfedezte jelenlétét kullancsokban.

A magányos csillag kullancsok vérzéses kullancslázat és a nyúlpestist okozó baktériumokat is hordozni képesek, az állat csípése egyeseknél húsallergia kialakulásával hozható összefüggésbe.

A Heartland-vírusos esetek alacsony száma mellett a CDC vérbankvizsgálat alapján azt állapította meg, hogy a donorminták egy százaléka tartalmazott antitesteket a vírussal szemben, azaz a valós elterjedtség magasabb, mint az ismert adatok - viszont a súlyos eset valószínűleg kevés.

Nem elég napi egy ellenőrzés

Nem a magányos csillag az egyetlen kullancsfaj, amely betegségeket hordoz: a fekete lábú kullancs a Lyme-kór mellett babeziózist, Powassan-vírust és más betegségeket is terjeszt. A kullancsok terjesztette vírusok terjedése igen gyors: míg a Lyme-kórnak 36-48 órába telik megfertőznie az embert, van olyan vírus, amelynek ehhez negyed óra is elég. Ez azt jelenti, hogy minél gyakrabban ellenőrizzük, van-e bennünk kullancs, nem elég csak a nap végén megtenni ezt.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×