eur:
393.46
usd:
366.96
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
A koronavírus-járvány miatt védőruházatot viselő egészségügyi dolgozók felveszik az oltásra várakozó emberek adatait a kínai kormány által szervezett sajtóeseményen Pekingben 2021. január 16-án. Az embereket később a Sinopharm kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájával oltják be.
Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Kínában visszaüthet a zéró Covid stratégiája

Ez a variáns más, mint a korábbiak voltak, így az autoriter víruskezelési megoldás nem ér majd ellene sokat egy amerikai szakértő szerint.

"Az omikront megpróbálni megállítani olyasmi, mintha a szelet akarnánk megakadályozni abban, hogy fújjon" - vélekedik Michael Osterholm epidemiológus, az amerikai Center for Infectious Disease Research and Policy igazgatója. A szakértő szerint az igencsak ragályos variánst nem fogja tudni megállítani Kína zéró Covid rendszere sem, ráadásul az ország lakosai kifejezetten nagy veszélynek vannak kitéve a törzs által.

Osterholm szerint ennek több oka is van: egyrészt a Sinovac és a Sinopharm oltásai nem túl hatékonyak az omikronnal szemben, ráadásul az ország eddigi sikere a koronavírus terjedésének megakadályozásában azzal járt, hogy most nagyon sokan védtelenek a variánssal szemben – derül ki NBC News cikkéből.

Az év fő fenyegetése lehet

Az Eurasia Group elemzőcég a 2022-es évre vonatkozó előrejelzése szerint a zéró Covid stratégia lesz az idei év legnagyobb veszélyeinek egyike: a megközelítés 2020-ban hihetetlenül sikeresnek tűnt, mostanra azonban egy sokkal fertőzőbb változat elleni küzdelemmé vált, egyre több lezárással és korlátozott hatékonyságú vakcinával - írta az Eurasia egy januári jelentésében.

A szigorú intézkedésekhez való ragaszkodás további gazdasági zavarokhoz is vezethet véleményük szerint.

"Kína politikája nem fogja tudni megfékezni a fertőzéseket, ami nagyobb járványokhoz vezet, ami viszont szigorúbb zárlatokat tesz szükségessé. Ez pedig nagyobb gazdasági zavarokhoz, több állami beavatkozáshoz vezet" - áll a jelentésben.

Az omikron nagyobb szigort vont maga után

Kínában januárban találták az első omikronos esetet, melyre válaszként megerősítették védő intézkedéseiket, szemben a más országok képviselte megközelítéssel, amely a koronavírussal való együttélés felé vezető utat jelenti.

Sok ország kezdetben agresszív intézkedésekkel, lezárásokkal és szigorú korlátozásokkal reagált a vírus megjelenésére, de fokozatosan elhagyták ezeket az intézkedéseket, mivel a rendkívül fertőző delta változat gyorsan terjedt és a lezárások egyre kevésbé voltak hatékonyak. Míg Európa gyorsan feloldotta a korlátozásokat, addig Kína fokozatosabb megközelítést alkalmazhat, vélekedik Dale Fisher, a Szingapúri Nemzeti Egyetem Orvosi Karának munkatársa.

Az olimpia friss kihívás

A pénteken kezdődött pekingi téli olimpia újabb próbatétel elé állította Kína stratégiáját, mivel

az ország igyekszik biztosítani a játékok zökkenőmentes lebonyolítását anélkül, hogy az szuperterjesztő eseménnyé válna.

"Úgy gondolom, hogy Kína a téli olimpián képes kontrollálni a koronavírust, nyilvánvalóan nagyon szigorú szabályok vannak. Bárkit, aki pozitív, és biztos vagyok abban, hogy a kontaktokat is, elszigetelik és karanténba zárják. Ezt csak két hétig kell csinálniuk" - mondta Fisher.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×