eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Microscopic view of covid-19 omicron variant or B.1.1.529 and letter of omicron in Greek alphabet on red background. 3D rendering.
Nyitókép: Getty Images

Túlélte az omikront? "Sebaj", jöhet a rá sem hederítő alvariáns

Az omikron lopakodó alvariánsa, a BA.2 egyre több országban jelenik meg - egyre több esetnél.

A globálisan szekvenált minták 98,8 százalékát adja az omikron BA.1-es, eredeti változata jelenleg a GISAID adatbázisának január 25-i állapota szerint. Az omikronnak a most egyre több helyen megjelenő BA.2 mellett van még két másik ismert alvariánsa is, a BA.1.1.529 és a BA.3. Mindegyik rokon, de egymástól eltérő mutációkat hordoznak magukon a Reuters cikke szerint.

Trevor Bedford, a Fred Hutchinson Rákközpont számítógépes virológusa szerint, aki a SARS-CoV-2 evolúcióját követi nyomon, a BA.2 a GISAID adatbázis és az Oxfordi Egyetem Our World in Data projektjének esetszámlálása alapján a megbetegedések 82 százalékát teszi ki Dániában, 9%-át az Egyesült Királyságban és 8 százalékát az Egyesült Államokban.

A lopakodó verziót muszáj szekvenálni

Az omikron eredeti, BA.1-es változatát valamivel könnyebb nyomon követni, mint a korábbi variánsokat. Ennek oka, hogy a BA.1-es változatból hiányzik a három célgén egyike, amelyet egy gyakori PCR-tesztben használnak. Az ezt a mintát mutató esetekről alapértelmezés szerint azt feltételezik, hogy a BA.1 okozta őket.

A BA.2-nél azonban nem hiányzik ez a célgén, így azt ugyanúgy szekvenálással lehet kideríteni, hogy BA.2 okozott-e egy megbetegedést, mint az a korábbi variánsokkal történt.

A tesztek ugyanakkor ki tudják mutatni a BA.2 okozta pozitivitást,

a lopakodó tulajdonság csak a variáns típusának meghatározásában okozott nehézségre utal.

Fertőzőbb lehet

Dán adatok szerint ugyanakkor a BA.2 mintegy másfélszer fertőzőbb lehet, mint a BA.1 - egyelőre úgy tűnik, súlyosabb betegséget ugyanakkor nem okoz ez a variáns, az oltások hatásának megkerüléséről pedig nincsenek adataink. Brit adatok is azt sugallják, hogy az egy háztartásban élők nagyobb eséllyel fertőződnek meg koronavírussal, ha BA.2 okozta a megbetegedést, mint ha a BA.1.

Talán újrafertőzheti a korábbi omikronosokat is

A legkritikusabb kérdés az, hogy a BA.1-es hullámban megfertőződött emberek védettek lesznek-e a BA.2-vel szemben - vélekedik Egon Ozer, a chicagói Northwestern Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője. Ez aggodalomra ad okot Dániában, ahol néhány olyan helyen, ahol magas volt a BA.1 fertőzések száma, növekvő számban számolnak be BA.2-es esetekről.

"Ha a a korábbi BA.1-es fertőzés nem véd a BA.2-vel szemben, ez egyfajta kétpúpú teve hullám lehet. De túl korai még tudni, hogy ez bekövetkezik-e"

- mondja Ozer.

A ugyanakkor jó hír, hogy az oltások még mindig hatékonyak a súlyos betegség és a halálozás kivédése érdekében.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×