eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
COVID-19 vaccine in researcher hands, female doctor holds syringe and bottle with vaccine for coronavirus cure. Concept of corona virus treatment, injection, shot and clinical trial during pandemic.
Nyitókép: scaligerGetty Images

Új, korszakalkotó oltást tesztel a Moderna

Az első adagokat már beadták a klinikai kísérlet résztvevőinek.

A HIV-fertőzés elleni vakcina ugyanúgy mRNS-technológián alapul, mint a cég koronavírus elleni oltása - a vakcina korai kísérleti fázisát kezdték meg a héten. A gyógyszergyártó az International AIDS Vaccine Initiative (IAVI) nevű szervezettel együttműködésben készíti az oltást. A kísérletek két, washingtoni helyszínen beadott oltásokkal kezdődtek el az ABC News cikke szerint.

"Rendkívül izgatottak vagyunk, hogy a Moderna mRNS-platformjával a HIV-vakcina tervezésének új irányát mozdíthatjuk elő. A HIV-vakcina keresése hosszú és nagy kihívást jelent, az immunogének és platformok új eszközeinek megléte kulcsfontosságú lehet a sürgősen szükséges, hatékony HIV-vakcina felé való gyors előrelépéshez" - "mondta Mark Feinberg, az IAVI elnök-vezérigazgatója nyilatkozatban.

Jelenleg hozzávetőlegesen 38 millió ember él HIV-fertőzöttként: a diagnózis korábban a halálos ítélettel volt egyenértékű,

a járvány csúcsán évi 50 ezer ember halt bele a HIV-ből kialakuló AIDS-be évente csak Amerikában.

A mai korszerű gyógyszerek segítségével a vírus jelenléte érzékelhetetlen szintre nyomható el a szervezetben, így annak átadása is megelőzhető.

Oltás azonban mind ez idáig nem készült még a betegség megelőzésére: most nem csak alapimmunizálásra használható vakcinát, de emlékeztetőt is tesztelnek a kutatók. Az elképzelés az, hogy ez a folyamat specifikus fehérvérsejtek, úgynevezett B-sejtek termelődését indukálhatja, amelyek aztán úgynevezett széles körben semlegesítő antitestekké alakulhatnak, amelyek semlegesíthetik a vírust.

A közlemény szerint a vizsgálat I. fázisába 56 egészséges, HIV-negatív felnőtt résztvevőt vettek be. Az önkéntesek közül 48-an kapnak egy vagy két adag mRNS-vakcinát, közülük 32-en az emlékeztető oltást is megkapják. A fennmaradó nyolc résztvevő csak az emlékeztetőt kapja meg. Az önkénteseket az utolsó adag felvételét követően hat hónapig figyelik majd meg.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×