eur:
394.61
usd:
369.74
bux:
65742.4
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay

Influenza, megfázás vagy Covid: ezek lehetnek a különbségek

Torokfájás, orrfolyás, izomfájdalom: a tünetek alapján gondolhat ártalmatlan megbetegedésre vagy akár koronavírusra is. Vannak jelek, melyek segíthetnek eldönteni, miről van szó.

Bár az oltottak enyhébb megbetegedésre számíthatnak koronavírus esetén, ez nem azt jelenti, hogy nem kell odafigyelni arra, ha esetleg mégis megfertőződnek a kórokozóval.

"Az, hogy a súlyos megbetegedések egyéni kockázata alacsonyabb, nem jelenti azt, hogy társadalmi szinten az omikron nem jelent valós kockázatot. Egy viszonylag nagy szám esetén még egy kis hányad is sok beteget jelenthet" – fogalmazott a CNN-nek nyilatkozó Abdul El-Sayed epidemiológus.

A kezdeti tünetek megegyeznek

Természetesen a legjobb és legbiztosabb módja annak, hogy eldönthessük, koronavírussal vagy valamilyen más patogénnel fertőződtünk-e meg, a teszt: enélkül nem lehetünk biztosak abban, hogy nem Covid okozza-e tüneteinket. Azok ugyanis főként kezdetben nagyon hasonlítanak más, enyhébb megbetegedések jelezhet.

A koronavírus és az influenza is gyakran okoz lázat, fáradtságot, test szerte érzett fájdalmat, torokfájást, légszomjat, hányást vagy hasmenést a CDC adatai szerint. A koronavírust más betegségektől megkülönbözteti ugyanakkor a gyakran

vele együtt járó fejfájás és száraz köhögés.

Az ízlelés és szaglás elvesztése még mindig lehetséges tünet, bár kevésbé gyakori az omikronnál, mint más változatok esetében – mondja El-Sayed.

Mellkasi fájdalom esetén orvosi segítség kell

"Azoknak az embereknek, akik komoly mellkasi fájdalmat éreznek, különösen rosszabbodó száraz köhögés mellett, tényleg orvoshoz kell fordulniuk" – figyelmeztetett.

Nagyon fontosnak tartja azt is, hogy

aki gyanakszik arra, hogy koronavírusos, próbáljon meg utána járni annak, hogy azok közül, akikkel az elmúlt napokban kapcsolatba lépett, van-e olyan, akiről esetleg bebizonyosodott, hogy koronavírusos.

A betegeknek érdemes elszigetelniük magukat és legalább gyorstesztet végezniük. Akik tudják magukról, hogy igazoltan pozitív személlyel érintkeztek, akkor is izolálják magukat, ha maguk nem éreznek tüneteket.

Betegeknél teszt kell

Az epidemiológus mindenkit, aki tüneteket érez, arra biztat, hogy teszteltessen. Azok esetében, akik beteggel érintkeztek, de nem éreznek tüneteket, fennáll a lehetősége annak, hogy a vírust még nem mutatná ki a teszt. Ezekben az esetekben a CDC szerint a legjobb, ha

az expozíciót követően öt napot várnak a teszteléssel.

El-Sayed szerint két negatív eredmény birtokában reménykedhetünk abban, hogy megúsztuk a megfertőződést.

Sarah Ash Combs gyermekorvos szerint gyermekek esetében ugyanúgy csak teszttel tudjuk megállapítani, mikor van szó koronavírusról és mikor valami másról: a szakember fontosnak tartja, hogy az influenza kizárásának érdekében az az elleni védőoltást mindenki adassa be gyermekének, illetve azt is, hogy mindazok a gyermekek, akik betöltötték az öt évet, megkapják a koronavírus elleni védőoltást.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×