eur:
389.92
usd:
363.79
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
People endangered on their workplace because of corona virus.
Nyitókép: Smederevac/Getty Images

Szakmai jóslat: másfél év múlva véget ér a koronavírus-világjárvány

Minden fél év könnyebb lehet ugyanakkor, mint azt azt megelőző hat hónap.

A koronavírus elleni oltások és a rendelkezésre álló antivirális kezelések elvégzik már a munka nehezét a világjárványból hátra levő időszakban, vélekedik Chris Whitty brit tisztifőorvos, ugyanakkor azt mondja, akár másfél évünk is lehet még hátra a pandémiás létből.

A meglevő módszerek addig is segítenek a potenciálisan jelentkező variánsok leküzdésében, a pandémia végét ugyanakkor akkorra tűzné ki, amikor elkészülnek azok az oltások, amelyek sokkal szélesebb körű immunvédelmet képesek nyújtani a törzsek széles variációjával szemben, illetve nagyon komoly hatást kifejtő antivirális tabletták is segítik majd a megfertőződötteket abban, hogy leküzdjék a koronavírust.

Fokozatosan enyhül majd a szorítás

Nem egyik pillanatról a másikra szabadulunk majd meg ugyanakkor a koronavírus jelentette terhektől sokkal inkább fokozatos enyhülésre lesz érdemes számítanunk,

hónapról hónapra egyszerűbbé válik majd életünk.

"Hogy ez milyen gyorsan következhet be, arról veszélyes lenne találgatásokba bocsátkoznunk" – mondta el a szakember a Sky Newsnak.

Mint hozzátette: ez nem azt jelenti, hogy a koronavírus el fogja veszteni veszélyességét: az mindig meg fog maradni valamilyen mértékben.

15 brit omikronos van kórházban

A jelenlegi brit helyzetről, különösen az omikron kialakította állapotokról is beszélt. Jelenleg az Egyesült Királyságban egy omikronnal megfertőződött ember 3-5 másiknak adja tovább a betegséget. Nagyon gyorsan nőnek tehát az esetszámok, kétnaponta duplázódva.

  • Az omikron hajtotta járványág r-száma tehát 3 és 5 között van, míg
  • a deltáé 1,1 és 1,2 között.

Az omikronra vonatkozó, részletes brit adatok valószínűleg csak január elejére állnak majd rendelkezésünkre. Jelenleg annyit tudni, hogy 15 embert kezelnek kórházban omikronos fertőzöttséggel,

akkor tudnak majd többet az ez által a törzs által okozott súlyos fertőzések lefolyásáról, ha már 250 ember kórházi kezelésére volt szükség.

Whitty arra is figyelmeztetett, hogy a hivatalos 15-nél biztosan több a súlyos állapotú omikronosok száma – a 15 fő azokra vonatkozik, akiknél minden kétséget kizárólag bizonyított a törzs léte.

Gyors járvány lehet

Whitty professzor szerint az omikron gyorsan jön, de feltételezése szerint gyorsan le is fut majd az általa okozott hullám. Addig azonban hozhat új rekordot is a kórházban kezeltek számának terén. Kérdéses még, mennyi időt töltenek majd kórházban az omikronnal fertőzöttek – ez nagyon fontos az egészségügy leterhelésének szempontjából.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×