INFORÁDIÓ
2022. január 18. kedd
Piroska

koronavírus

terjedés

szél

Kifordult az esernyője az erős szélben egy gyalogosnak az óránkénti 200 kilométeres sebességet is meghaladó széllökésekkel pusztító Faxaj tájfun elvonulása után Tokióban 2019. szeptember 9-én.

Szuperfegyver "jelentkezett be" a koronavírus elleni küzdelemben

Infostart

A hideg idő ellenére a szabadban továbbra is gyülekeznek emberek: egy friss kutatás szerint a szeles idő, ha nem is olyan kellemes télen, annyi hasznunk lehet belőle, hogy segít a koronavírus-fertőzés terjedésének visszaszorításában.

A koronavírus terjedésének incidenciája 45 százalékkal magasabb enyhe szél vagy állott levegő mellett, mint erős szélben egy New York-i adatok alapján végzett kutatás tanúsága szerint – írja a MedicalXpress.

A megállapítások a koronavírus incidenciáján alapulnak a New York állambeli Suffolk megyében 2020 március 16. és december 31. között gyűjtött több mint 96 ezer eset közegészségügyi adataiból. A kutatók ezeket az adatokat a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) napi jelentéseivel kombinálva használták fel, azon belül is a régió átlagos szélsebességéről és a napi maximális hőmérsékletről szólókat figyelték.

"A valódi veszélyt valójában az állott levegő jelenti a fertőzés terjedésével kapcsolatosan. Az eredmények arra utalnak, hogy mindannyian nagyobb biztonságban vagyunk, ha a levegő áramlása jelentősebb" – foglalta össze a legfontosabbakat Sean Clouston kutatásvezető. Clouston és munkatársai statisztikai modellező programot fejlesztettek, amely a közegészségügyi adatok és az időjárási jelentések alapján megállapította, hogy a melegebb, kevés széllel járó napokon, amikor az emberek a szabadban gyülekeztek, jelentősen több fertőzésátvitel történt.

Átfogó elemzésük kimutatta, hogy a 16–28 Celsius-fok közötti hőmérsékletű napokon, amikor a szél sebessége alacsonyabb volt, mint 8,85 kilométer/óra, szignifikánsan nagyobb volt a friss fertőzések előfordulása, mint hasonló napokon, ha az átlagos szélsebesség nagyobb volt, mint 8,85 kilométer/óra.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Franck Robichon
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018