eur:
393.26
usd:
367.68
bux:
66220.05
2024. április 25. csütörtök Márk
Kifordult az esernyője az erős szélben egy gyalogosnak az óránkénti 200 kilométeres sebességet is meghaladó széllökésekkel pusztító Faxaj tájfun elvonulása után Tokióban 2019. szeptember 9-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Franck Robichon

Szuperfegyver "jelentkezett be" a koronavírus elleni küzdelemben

A hideg idő ellenére a szabadban továbbra is gyülekeznek emberek: egy friss kutatás szerint a szeles idő, ha nem is olyan kellemes télen, annyi hasznunk lehet belőle, hogy segít a koronavírus-fertőzés terjedésének visszaszorításában.

A koronavírus terjedésének incidenciája 45 százalékkal magasabb enyhe szél vagy állott levegő mellett, mint erős szélben egy New York-i adatok alapján végzett kutatás tanúsága szerint – írja a MedicalXpress.

A megállapítások a koronavírus incidenciáján alapulnak a New York állambeli Suffolk megyében 2020 március 16. és december 31. között gyűjtött több mint 96 ezer eset közegészségügyi adataiból. A kutatók ezeket az adatokat a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) napi jelentéseivel kombinálva használták fel, azon belül is a régió átlagos szélsebességéről és a napi maximális hőmérsékletről szólókat figyelték.

"A valódi veszélyt valójában az állott levegő jelenti a fertőzés terjedésével kapcsolatosan. Az eredmények arra utalnak, hogy mindannyian nagyobb biztonságban vagyunk, ha a levegő áramlása jelentősebb" – foglalta össze a legfontosabbakat Sean Clouston kutatásvezető. Clouston és munkatársai statisztikai modellező programot fejlesztettek, amely a közegészségügyi adatok és az időjárási jelentések alapján megállapította, hogy a melegebb, kevés széllel járó napokon, amikor az emberek a szabadban gyülekeztek, jelentősen több fertőzésátvitel történt.

Átfogó elemzésük kimutatta, hogy a 16–28 Celsius-fok közötti hőmérsékletű napokon, amikor a szél sebessége alacsonyabb volt, mint 8,85 kilométer/óra, szignifikánsan nagyobb volt a friss fertőzések előfordulása, mint hasonló napokon, ha az átlagos szélsebesség nagyobb volt, mint 8,85 kilométer/óra.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

2024 első negyedévében a teljes országos modern ipari/logisztikai állomány 5 103 595 négyzetmétert tett ki. Ebből a fővárosban és környékén található 3 522 155 négyzetméter, míg a regionális hazai állomány 1 581 440 négyzetméter - derül ki a BRF legfrissebb jelentéséből. 2024 első negyedévében nem történt új ingatlan átadása a fővárosban, a regionális piacokon pedig mindössze egy épület átadását rögzítették Debrecenben, ami 5650 négyzetmétert tett ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×