eur:
392.95
usd:
365.77
bux:
66585.98
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: natmus.dk

Ritka aranylelet bukkant elő - fotó

A 11. századból, feltehetően a közel-keleti térségből származó ritka arany fülbevalót találtak Dániában - jelentette be vasárnap a dán Nemzeti Múzeum.

Az ékszerre fémdetektorral bukkant rá Jütland nyugati részén Frants Fugl Vestergaard. A koppenhágai múzeum közleménye szerint először találtak ilyen leletet Skandináviában.

A fülbevaló valószínűleg Bizáncból vagy Egyiptomból származhat, egy bizánci uralkodó adhatta ajándékba egy viking vezérnek. Az ékszert hétfőtől lehet megtekinteni a múzeumban.

A lelet igazán különleges, mindössze 10-12 ehhez hasonló darabot találtak korábban világszerte, de egyiket sem Skandináviában - mondta el Peter Pentz, a múzeum szakértője.

A vikingek ezerszámra hoztak magukkal ezüst érméket útjaikról, de ékszereket csak alig - fűzte hozzá Pentz.

A szakértő azt is elmondta, hogy a lelet megtalálásának helyszíne is izgalmas, mert azon a környéken nem volt ismert viking település. Korábban csak viking sírokban találtak Bizáncból származó aranyat.

A fülbevaló egy félhold alakú aranylemezből áll, kis aranygolyókkal és aranyszalagokkal díszítve, a mintája pedig két stilizált madár az életfa két oldalán.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×