INFORÁDIÓ
2021. november 28. vasárnap
Stefánia

koronavírus

oltás

vakcina

halálozás

fertőzés

Védőmaszkot és arcpajzsot viselő egészségügyi dolgozók ellátnak egy beteget a koronavírus-fertőzöttekkel foglalkozó intenzív osztályon egy bergamói kórházban 2020. november 3-án.

Kiderült, a delta miatt hányszor nagyobb az oltatlanok rizikója

Infostart

Az Amerikai Egyesült Államok adatai alapján a megfertőződés esélyénél jóval jelentősebb a halálozásé.

Tizenegyszer nagyobb az esélye annak, hogy aki oltatlanul kapja el a koronavírust, az belehal a betegségbe, mint ha valaki immunizálva fertőződik meg azzal, írja az ABC News. Ennek értelmében az oltás még mindig nagyon nagy mértékben csökkenti a megfertőződés és a súlyos megbetegedés rizikóját.

A CDC weboldalán közölt adatok alapján augusztus 29-én 100 ezer emberre 0,74 koronavírusos halálozás jutott az oltottak esetében, míg oltatlanok körében 9,14. Megbetegedések terén is jelentős a különbség: 113,66 friss eset jut 100 ezer oltottra, míg ugyanennyi oltatlanra 665,74, ez a különbség tehát hatszoros.

A betegség halálozási aránya minden korcsoportban magasabb volt a be nem oltott népesség körében.

A 80 éves és idősebb amerikaiaknál volt a legmagasabb az egy főre jutó halálozási arány a teljesen beoltottak között, bár a halálozási kockázatuk körülbelül 5,7-szer alacsonyabb volt, mint az ugyanabban a korcsoportban lévő be nem oltott társaiké.

A CDC megjegyzi, hogy a védőoltás csökkenti a megfertőződés kockázatát és segít megvédeni mindenkit a súlyos betegségtől akkor is, ha mégis elkapná a kórokozót.

A CDC folyamatosan figyelemmel kíséri, hogy a vakcinák mennyire hatékonyak: az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy a koronavírus elleni vakcinák csökkentik a megbetegedés kockázatát, különösen a súlyos esetekét kockázatát azok körében, akiket teljes mértékben beoltottak.

Mivel a vakcinák nem képesek 100 százalékos hatékonysággal megelőzni a fertőzést, a teljesen beoltott emberek egy része elkaphatja a koronavírust. Ezeket az eseteket áttöréses eseteknek is nevezik.

A magyar hivatalos tájékoztatásban továbbra is az szerepel, hogy a beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Ellátnak egy beteget a koronavírus-fertőzöttekkel foglalkozó intenzív osztályon egy bergamói kórházban 2020. november 3-án. MTI/ANSA/EPA/Filippo Venezia
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018