INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

koronavírus

oltás

antitest

Itt a figyelmeztetés: az idősekre továbbra is vigyáznunk kell

Itt a figyelmeztetés: az idősekre továbbra is vigyáznunk kell

Infostart

Az idősebb emberek szervezetében kevesebb antitest termelődik a koronavírus ellen, így veszélyeztetettebbek maradnak a variánsoktól még akkor is, ha be vannak oltva.

Bár a vakcinák a megfertőződés és a súlyos megbetegedés kialakulásával szemben hatásos védelmet nyújtanak minden életkorban, egy friss kutatás arra is felhívta a figyelmet, hogy a koronavírussal való megküzdésben nagy szerepet játszó antitestekből kevesebb termelődik az idősebbek szervezetében. Fikadu Tafesse immunológus, a kutatás vezetője szerint ez azt is jelentheti, hogy a variánsok jelentette veszélynek az idősek jobban ki vannak téve, mint a fiatalabbak – írja a MedicalXpress.

Az immunizáció szerepe ezáltal még jobban felértékelődik: az oltások korlátozzák a vírus terjedését, valamint újabb mutációk kialakulását, ami főként az idősek számára lényeges, hiszen a vizsgálat eredményei szerint ők jobban ki vannak téve annak, hogy oltottként megfertőződjenek.

"Minél több ember kap védőoltást, annál kevesebb vírus kering – mondta Tafesse. –

Az idősek nincsenek teljesen biztonságban csak azért, mert be vannak oltva; a körülöttük lévő embereknek is be kell oltatniuk magukat.

Végeredményben az eredményeink azt jelentik, hogy a közösség védelme érdekében mindenkinek be kell oltatnia magát."

A kutatásban ötven ember vérét vizsgálták meg két héttel azt követően, hogy megkapták második adagjukat a Pfizer vakcinájából. A vérmintákat életkor szerint csoportosították, majd a globálisan eredetileg elterjedt vírusvariáns mellett a gamma törzsnek tették ki. A legfiatalabbak, húszas éveikben járó résztvevők mintáiban hétszer annyi antitestet tudtak kimutatni, mint a 70-82 év közöttiek csoportjáéban. A laborvizsgálatok egyértelműen azt jelezték, hogy

minél idősebb valaki, annál kevesebb antitestje termelődik

az oltás következtében.

Az eredmények rávilágítanak arra, miért fontos az idősebb emberek, valamint veszélyeztetettek beoltása.

"A vakcina a fertőzéshez képest a legtöbb idős emberben erős immunválaszt vált ki, még ha ez csekélyebb mértékű is, mint fiatalabb társaiknál" – mondta Marcel Curlin fertőzőbetegség-specialista, a tanulmány társszerzője. "Az oltás ebben a csoportban vízválasztó lehet súlyos és enyhe megbetegedés között, és valószínűleg csökkenti a koronavírus más személyre történő átvitelének esélyét" – tette hozzá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pexels.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018