eur:
395.22
usd:
366.64
bux:
65148.11
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

A szaglásvesztés csak tünete lehet egy sokkal súlyosabb koronavírus-károsodásnak

Hosszú távú agyszövetvesztést is okozhat a koronavírus, a szövetmegsemmisülés magyarázatot adhat arra is, miért vesztik el egyes koronavírusos betegek a szaglásukat.

Egy brit kutatás eredményei arra utalnak, hogy a koronavírus akár hosszú távú károsodást is kialakíthat a fertőzésen átesettek agyában.

"A tanulmány azt sugallja, hogy a koronavírus miatt az agyszövet egy része elpusztulhat, aminek hosszú távú következményei lehetnek.

Ezt idővel az agy kompenzálhatja, így a tünetek elmúlhatnak, de a szövetet soha nem lehet visszanyerni, ha a vírus következtében valóban elpusztult"

– mondta Scott Gottlieb, az amerikai gyógyszerengedélyeztetési hivatal egykori munkatársa, a Pfizer igazgatótanácsának tagja a CNBC-nek.

A brit kutatásban agyi képalkotó vizsgálatok eredményét vetették össze a víruson átesett betegek esetében. A fertőzés előtt, illetve után készült felvételeken olyan helyeket vizsgáltak meg, amelyek sérülésének a központi idegrendszer működésére kifejezett hatása lehet.

"Az agykérgi szövet mennyiségének csökkenése az agy olyan területein történt, amelyek közel vannak a szaglásért felelős helyekhez. Ez arra utal, hogy a szaglás elvesztése csak egy folyamatban lévő, sokkal komolyabb folyamat hatása, amely valójában az agykérgi szövetek zsugorodása" – mondta el a CNBC munkatársaként is dolgozó szakértő.

Azt, hogy a koronavírus-fertőzés esetében nagyon gyakori az agyra gyakorolt hatás, már korábbi kutatások is igazolták. A Lancetben publikált anyag szerint a túlélők harmadának agyi működésére hathat a megbetegedés, melyet alapvetően a betegség súlyosságával kötöttek össze.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×