eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Neumann-Mészáros Melinda székesfehérvári háziorvos oltáshoz készíti elő az AstraZeneca koronavírus elleni vakcináját Esze Tamás utcai rendelőjében 2021. március 17-én.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

A 75 százalékos átoltottság lehet vízválasztó

A Mayo Clinic kutatóinak nagyon pontos számítógépes modellje most azt bizonyította be, hogy az oltásoknak mekkora szerepük van az esetszámok csökkentésében és a járvány kontroll alá vonásában.

Minnesota amerikai állam példján keresztül mutatja be a program, mi a tömeges immunizáció eredménye: az oltási program segít abban, hogy az esetek ne terheljék túl az intenzív osztályokat, az immunizációnak köszönhetően nagyon sok megbetegedést és halálozást sikerült elkerülni, derül ki az esettanulmányból, melyet a MedicalXpress mutat be. A Mayo Clinic kutatói szerint ha nem léteznének oltások, akkor tavasszal a járvány csúcsán 800 ember feküdt volna intenzív osztályokon Minnesota-szerte. A modellezés során figyelembe vették az országban megjelent új variánsok nyújtotta veszélyfaktort is.

A program által modellezett betegszámnak nagyjából a felét kezelték az állam intenzív terápiás osztályain tavaly decemberben, a mostani amerikai hullám csúcsán.

"Nehéz megfejteni, hogy a mostani, emelkedett terjedési arány mekkora részben köszönhető az új változatoknak, és mekkora részben a társadalmi viselkedés változásának" - vélekednek a szerzők, de

"az okoktól függetlenül a védőoltások hiánya valószínűleg az eddigi messze legnagyobb hullámot eredményezte volna".

Ha az állam április elejére elérte volna a lakosság 75 százalékának beoltását, a tanulmány becslése szerint a 100 ezer lakosra jutó megbetegedések heti átlaga, a kórházba kerülő betegek száma és az intenzív osztályokon fekvő betegek száma július elejére jelentősen csökkenhetne.

"A modell szerint az ilyen mértékű átoltottság teljesen elnyomná a növekedést, és nagyon alacsony szintre szorítaná vissza a megbetegedéseket és a kórházi kezeléseket" - mondják a szerzők.

A világjárvány tavalyi kezdetekor a Mayo Clinic adattudósai számítógépes modellt dolgoztak ki annak felmérésére, mikor és hol alakulnak ki járványgócok. A modell pontosan jósolta meg a koronavírusos megbetegedések és kórházi kezelések időzítését, valamint nagyságrendjét, ami lehetővé tette a Mayo Clinic számára, hogy felkészüljön a betegek ellátására és a dolgozók védelmére.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×