INFORÁDIÓ
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta

koronavírus

covid-19

klímaváltozás

A klímaváltozásra felkészültebb országok jobban kezelik a világjárványt is

A klímaváltozásra felkészültebb országok jobban kezelik a világjárványt is

Infostart

A King's College London kutatása szerint azokban az országokban, amelyekben az emberek jobban figyelnek egymásra, fontosabb a fenntarthatóság, és jobban sikerült kezelni a koronavírus-járványt is.

Mind a klímaváltozással kapcsolatos óvintézkedésekbe, mind pedig az egészségügy fejlesztésébe többet kellene fektetniük az országoknak, így a jövő hasonló katasztrófahelyzeteire jobban fel lehet készülni – állapította meg a King's College London kutatása, melyben 110 országból érkező adatokat vizsgáltak. A Euronews cikke szerint a kutatók úgy találták, hasznosnak bizonyul, ha a klímaváltozást is úgy kezelnék az államok, mint egy pandémiát.

Hogy mi az összefüggés a két látszólag teljesen eltérő jelenség közt, arra a következőképp világítanak rá a kutatók. A kollektivista társadalmak, amelyek a csoportérdekeket az egyéni érdekek elé helyezik, látják a fényt a járvány jelentette alagút végén. Ezek a társadalmak valószínűbb, hogy felkészültek a klímaváltozás jelentett vészhelyzetre, mivel jobban bíznak a társadalom egészének érdekében tett erőfeszítésekben, mint más országok lakói.

A kutatók a társadalmi, gazdasági és egészségügyi intézkedéseket tekintették át az egyes koronavírus sújtotta országok esetében, és arra jutottak, hogy az USA-ban és Nyugat-Európában a társadalmi összetartás hiánya magasabb halálozási arányokhoz vezethetett. Bár még messze a járvány vége, valószínűsítik, hogy

az individualista társadalmak magasabb halálozási arányt

fognak tapasztalni a pandémiában. Ezek a társadalmak kevésbé vannak felkészülve a klímaváltozás okozta vészhelyzetekre, és a távolságtartás és egyéb óvintézkedések is kevésbé voltak fontosak számukra.

A klímaváltozás és a jövő pandémiái közt egyébként direkt kapcsolat is létezik: bár ma még ismeretlen a koronavírus eredete, melyet jelenleg is tanulmányoznak a WHO szakemberei Kínában, a BMJ kutatása nem zárja ki azt, hogy a felmelegedés segíti a vírusok terjedését.

"A klímaváltozás hatására emberek és vadállatok közelebb kerülnek egymáshoz, ami kikövezi az állatokra ártalmatlan, de az emberekre potenciálisan veszélyes vírusok terjedésének útját"

– magyarázza Gulcin Ozkan, a King's College London kutatásának egyik vezetője.

"Emellett széles körben ismert mind a szélsőséges meleg, mind a hideg időjárás szerepe a halálozás növekedésében, valamint a melegebb éghajlatnak a betegségek terjedésében. Itt az ideje, hogy több ország vegye komolyan az éghajlati veszélyhelyzetet. A kormányoknak olyan infrastruktúrába kell beruházniuk, amelyek megakadályozhatják a további haláleseteket" – foglalta össze.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

Rusvai Miklós rendet vág

Kell-e méretni az emlékeztető vakcina előtt? Mire lehet következtetni az értékekből, ha méret...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018