eur:
392.24
usd:
366.66
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A koronavírus (COVID-19) elleni oltóanyagot tartalmazó fiolát tart a kezében egy egészségügyi dolgozó egy prágai kórházban 2020. december 27-én. Ezen a napon kezdődik az Európai Unió (EU) tagállamaiban a lakosság összehangolt beoltása. Az Európai Bizottság december 21-én adott feltételes forgalombahozatali engedélyt a német BioNTech és az amerikai Pfizer gyógyszeripari vállalatok által kifejlesztett vakcina európai alkalmazására.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Biztató eredmények után kezdődhet egy újabb vakcina tömeges tesztelése

Az egyetlen adaggal védettséget kialakító oltás biztonságos, ígéretes immunválaszt vált ki - hamarosan 45 ezer fő bevonásával kezdik meg klinikai tesztelésének harmadik fázisát. A vakcinára Magyarország is szerződött.

Egészséges, 18-65 év közti felnőtteket oltottak be alacsony vagy magas dózisú kísérleti vakcinával a Johnson&Johnson gyógyszercége, a Janssen által vezetett kísérletben, írja a CNBC. A legtöbb résztvevő szervezete mérhető mennyiségben termelt semlegesítő antitestet az injekció beadását követően 28 nappal, 57 nap elteltével pedig minden, nem placebóval oltott önkéntes szervezetében megjelentek ezek az antitestek.

Az Ad26.COV2.S néven futó vakcinából a résztvevők egy része második adagot is kapott. A kísérlet önkéntesei a dózis mértékére való tekintet nélkül váltak immunisakká,

az antitestválasz stabil volt a 71. napon is.

A leggyakoribb mellékhatások a következők voltak:

  • láz
  • fáradtság
  • fejfájás
  • izomfájdalom
  • fájdalom az oltás beadásának helyén.

Azok, akik alacsonyabb dózist kaptak, vagy az idősebb résztvevők körébe tartoztak, akiknek egy adagot adtak csak be, ritkábban számoltak be mellékhatásokról, mint a nagyobb dózist vagy két injekciót kapó önkéntesek.

Az eddigi teszteket 805 önkéntes bevonásával végezték, de még januárban megkezdődik majd a klinikai kísérletek harmadik fázisa is, amelyben már 45 ezer embert bevonva kutatják a hatékonyságot, hogy százalékos értékben kifejezve hozzák majd azt nyilvánosságra megfelelő számú megbetegedés bekövetkezte után.

Az Egyesült Államokbann a várakozások szerint akár már a következő hónapban engedélyezhetik a Janssen oltását. Ezt egyrészt a jelenleg elérhető vakcinamennyiség korlátozott mivolta indokolja, másrészt pedig az a tény, hogy ebből a védőoltásból elegendő egy adag, így sokkal könnyebb annak elosztása. Az oltást ráadásul 2-8 Celsius fok közt tárolják, így nagyon egyszerűen megoldható annak elosztása. A mostani adatok szerint legalább három hónapig használható marad az oltás ezen a hőmérsékleten tartva, de ahogyan egyre több adat áll majd rendelkezésre, valószínűsítik, hogy ezt az intervallumot egy évre tolja ki a gyártó.

A Janssen vakcinájából Magyarország is lekötött.

Az operatív törzs janár 8-i tájékoztatóján derült ki, hogy a szerződött mennyiséggel 2,18 millió embert lehet beoltani.

A világon beadott koronavírus-oltások száma január 14-ei adatok szerint már a 30 milliót közelíti meg, de még mindig túl lassú a vakcináció sebessége a legtöbb országban. A mintát Izrael jelenti, ahol már a népesség negyedét immunizálták. Az alábbi, frissülő grafikonon nyomon követhető a számok alakulása.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×