eur:
388.83
usd:
362.01
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
Látogató a Leonardo da Vinci halálának közelgő 500. évfordulója alkalmából nyílt Leonardo Da Vinci - 500 Years of Genius című kiállításon Athénban 2018. december 2-án. A nagyszabású digitális művészeti kiállításon videoprojektoros vetítéssel, térbeli hangosítás mellett mutatják be a polihisztor Da Vinci életét, találmányait és művészeti alkotásait. A különleges élményt és látványt multimédiás eszközök biztosítják a tárlaton.
Nyitókép: Szimela Pancarci

A vírus vírusai – trójai falovakkal mennek neki a kórházaknak

Emotet, Trickbot és Hiddad – ez a három leginkább terjedő kártevő ma a világ számítógépein. Ráadásul az eredeti célpontok után rászálltak a kórházakra és egészségügyi szolgáltatókra is, a lehető legrosszabbkor.

A Check Point Research egy olyan kutatórészleg, amelyet a Check Point Software Technologies működtet, feladata pedig a számítógépes kártevők felfedezése, kategorizálása, valamint az, hogy időről időre átfogó jelentéseket adjon ki arról, melyek a leginkább "divatos" veszélyforrások, így az egyéni felhasználók és a vállalatok egyaránt fel tudnak készülni ellenük. A 2020 októberére vonatkozó Global Threat Index szerint a számítógépeken továbbra is sokfrontos háború zajlik – írja összeállításában a computerworld.com.

A kutatók szerint a Trickbot és az Emotet voltak a hónap két legelterjedtebb kártékony programja, és

ezen trójai programok voltak felelősek a kórházak és egészségügyi szolgáltatók elleni kártékony támadások terén világszerte tapasztalt óriási emelkedésért.

Világszerte egymillió felettire becsülik azon Trickbot-fertőzések számát, melyeket olyan fájltitkosító kártékony programok, mint a Ryuk letöltésére és terjesztésére használnak. De Ryukot terjesztenek a már négy hónapja folyamatosan a kártékony programcsaládok listáján az első helyen álló Emotet trójain keresztül is.

A Check Point adatai alapján a zsarolóprogramoknak is az egészségügyi szektor volt 2020 október során a fő célpontja az Egyesült Államokban: a támadások száma 71 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest. Hasonlóan alakult az egészségügyi szervezetek és kórházak elleni zsarolóprogram-támadások száma az EMEA régióban (ez a miénk, az Európát, Közel-Keletet és Afrikát tömörítő terület), ahol 36 százalékkal, és az APAC régióban (Amerika és a Csendes-Óceáni területek), ahol 33 százalékkal emelkedett októberben.

Maya Horowitz, a Check Point Threat Intelligence & Research, Products igazgatója szerint

a zsarolóprogramokon alapuló támadások száma folyamatosan nőtt a koronavírus-járvány kitörése óta,

megpróbálták kihasználni azokat a biztonsági réseket, melyek abból adódtak, hogy a szervezetek küzdöttek a távoli munkavégzési folyamatok támogatásával. Az elmúlt három hónapban ezen támadások aggasztó mértékben voltak jelen, különösen az egészségügyi szektorban, és

alapjuk a már meglévő TrickBot- és Emotet-fertőzések voltak.

A szakértők határozottan javasolják az egészségügyi szervezeteknek, hogy legyenek különösen éberek ezen kockázat kapcsán és figyeljék a kérdéses fertőzéseket, hogy még az előtt meg tudják állítani őket, hogy azok kártékony programok bejuttatásával valós kárt okoznának.

A kutatócsoport ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy az MVPower DVR Remote Code Execution vált a leggyakrabban kihasznált sérülékenységgé, világszerte a szervezetek 43 százalékánál jelent meg. Ezt követi a Dasan GPON Router Authentication Bypass és a HTTP Headers Remote Code Execution (CVE-2020-13756), mindkettő világszerte a szervezetek 42 százalékánál volt jelen.

2020 októberének legkártékonyabb programcsaládja az Emotet volt, világszerte a szervezetek 12 százalékánál volt jelen, ezt követi szorosan az Trickbot és a Hiddad, mindkettő a szervezetek 4 százalékánál jelent meg.

2020 októberében az MVPower DVR Remote Code Execution volt a leggyakrabban kihasznált sérülékenység, mely világszerte a vállalatok 43 százalékánál jelent meg. Ezt követte az Dasan GPON Router Authentication Bypass (CVE-2018-10561) és a HTTP Headers Remote Code Execution CVE-2020-13756) a maguk 42 százalékánál.

2020 októberében a Hiddad volt a legelterjedtebb program, őt követte az xHelper és a Lotoor.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Példátlan, ami a magyar munkahelyeken zajlik: két kőkemény generációs kihívással nézünk szembe

Példátlan, ami a magyar munkahelyeken zajlik: két kőkemény generációs kihívással nézünk szembe

"A fiatalokat nem lehet egy eszközzel „megszerelni”, hogy ugyanúgy viselkedjenek, meg akarjanak halni a munkában, mint mi. Erre nincs eszköz, hanem csak szemüveg" - mondja Steigervald Krisztián generációkutató. Globális kultúraváltás történt: megváltozott a munkához való hozzáállás, és különösen a munkára való nevelés szokásai. A generációk közötti különbségek begyűrűznek a munkahelyekre, ráadásul a generáció-menedzsment egyszerre két nehéz feladattal néz szembe: a 30 év alattiak és az 55 év felettiek integrálásával. Az IT-szektorban, a technológiai váltásban is megfigyelhető, hogy a különböző érettségi szintű technológiák ugyanúgy, ahogy a társadalmi generációk, a mai napig egymással párhuzamosan élnek - teszi hozzá Mádi Gábor, a Shiwaforce CIO-ja. A témával június 11-ei Financial IT konferenciánkon is foglalkozunk. Részletek és regisztráció itt!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×