INFORÁDIÓ
2021. december 6. hétfő
Miklós

koronavírus

vérplazma

véradás

Védőfelszerelést viselő ápoló megsimogatja egy beteg kezét a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 2020. május 5-én.

A koronavírus-fertőzésen átesettek véradásáért indul kampány

Infostart

A gyógyult koronavírusos betegek véréből előállítható különleges plazmakészítményt világszerte sikeresen alkalmazzák a súlyos állapotú fertőzöttek terápiájában. Az Országos Vérellátó Szolgálat korábban PCR pozitív, de legalább 3 hete tünetmentes személyek jelentkezését kéri, hogy megfelelő mennyiségű terápiás plazmakészítményt lehessen előállítani.

A gyógyult koronavírusos betegek véréből előállítható különleges plazmakészítményt világszerte sikeresen alkalmazzák a súlyos állapotú fertőzöttek terápiájában. Magyarországon is még több vérplazmára lenne szükség a gyógyult betegektől a fertőzöttek gyógyulási esélyeinek növelése érdekében – áll az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) felhívásában.

Világviszonylatban számos ország arra törekszik, hogy a lehető legtöbb donációra alkalmas, gyógyult betegtől plazmaferezis útján plazmát gyűjtsön terápiás céllal, és abból speciális vérkészítményt, konvaleszcens plazmát (FFP-t) állítson elő.

Az Európai Unió (EU) tagországai számára az European Blood Alliance (EBA) támogatásával közös adatbázisban gyűjtik a konvaleszcens FFP-re vonatkozó adatokat. Ennek célja, hogy a véradók szelekciója, a plazmagyűjtés és a kezelések részletei alapján szakmai konszenzus születhessen a módszer standardizálására. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával a projekt magyar résztvevői a Dél-pesti Centrumkórház, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet és az Országos Vérellátó Szolgálat. A konzorcium szakmai partnere a Biotest Hungaria Kft. és Plazma Pontokat működtető Plazmaszolgálat Kft. A tudományos konzorciumban az OVSZ vezeti a speciális donorok regiszterét, koordinálja a gyűjtést, előállítja, tárolja és elosztja a kórházak között a speciális plazmakészítményt (konvaleszcens FFP-t). Készítményeket állítunk elő a plazmaterápiát alkalmazó egyetemi kutatócsoport számára is, amelyben részt vesz a Semmelweis Egyetem, a Testnevelési Egyetem és a Kedplasma.

A magyar COVID-19 fertőzöttek gyógyulási esélyeinek növelése érdekében a Dél-pesti Centrumkórház és az Országos Vérellátó Szolgálat a lehető legtöbb, korábban PCR pozitív, de legalább 3 hete tünetmentes személy jelentkezését kéri és várja.

Segítsenek, hogy kellő mennyiségű terápiás plazmakészítményt állíthassanak elő

- kérik.

A jelentkezők előzetes orvosi kivizsgáláson vesznek részt, ahol kérdőív, személyes beszélgetés és fizikális vizsgálat alapján szakembereink döntenek a jelentkező alkalmasságáról a plazmaferezisre. Az eljárás során mintavétel is történik, amelynek révén speciális laboratóriumi vizsgálatokkal (vércsoport-meghatározás, transzfúzióval átvihető fertőző ágensek kimutatása, SARS-CoV-2 vírus ellenes antitest-szint meghatározása) jutnak információhoz az előállítandó konvaleszcens FFP felhasználhatóságáról és terápiás hasznosságáról.

További információk az OVSZ honlapján találhatók.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018