eur:
393.77
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A NASA által 2019. október 22-én közreadott kép Christina Koch amerikai űrhajósról a honfitársával, Jessica Meirrel tett űrsétán a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomáson (ISS) október 18-án. A két asztronauta a 7 óra 17 perces űrsétán kicserélte az űrállomás napelemes áramellátó rendszerének törött töltésvezérlő egységét. Ez volt az eső, kizárólag nők által elvégzett űrséta.
Nyitókép: MTI/EPA/NASA

Új vécét küldenek az űrbe

23 millió dollárba került.

Évtizedek után először küldenek fel egy új titánból készült vécét a Nemzetközi Űrállomásra.

A 45 kilogramm súlyú, 71 centiméter magas új vécé - hivatalos nevén Univerzális Hulladékgazdálkodási Rendszer - feleakkora, mint az űrállomás jelenleg használt eredeti két toalettje, amelyet még az oroszok építettek be. A vécét úgy tervezték, hogy illeszkedjen a NASA Orion kapszulájába is, amely néhány éven belül asztronautákat szállít majd a Holdra.

Addig is az űrállomáson tesztelik majd az új berendezési tárgyat. Ha beválik, elkezdődhet a gyártása is.

Mivel a SpaceX már képes űrhajósokat vinni az űrállomásra, és egy éven belül már a Boeing is felküldi az első legénységet az űrbe, több űrvécére lesz szükség.

23 millió dollárba (7 milliárd forint) került a kifejlesztése.

Az űrállomás régi vécéit inkább férfiak igényeire szabták. A NASA azonban a női űrhajósok kényelme érdekében kicsit megdöntötte az ülőke peremét és meg is magasította.

Az új forma Melissa McKinley, a Johnson Űrközpont projektmenedzsere szerint lehetővé teszi, hogy az űrhajósok kényelmesebben, és biztonságosabban tudják használni a súlytalanság körülményei között.

A vizelet ürítéséhez használt tölcséreket is újratervezték. A nők egy hosszabb tölcsért kaptak, amelyet ülve is tudnak használni, így egyszerre üríthetnek vizeletet és székletet. Eddig vagy az egyikre, vagy a másikra volt mód, egyszerre ez nem volt lehetséges.

Az új toalett, akárcsak a korábbiak, vízöblítés helyett légszívással működik. Az űrhajósok vizeletét összegyűjtve újra ivóvízzé és főzésre alkalmas vízzé alakítják. A titánt azért választották a vécé alapanyagául, mert ellenáll a vizeletben lévő savas vegyületeknek.

A NASA legutóbb a kilencvenes évek elején rendelt új toalettet az űrrepülők kéthetes misszióihoz.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×