eur:
393.82
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay.com

Elhunyt Bartók Mihály

Életének 87. évében elhunyt Bartók Mihály Széchenyi-díjas magyar kémikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a heterogén katalízis sztereokémiájának nemzetközileg elismert kutatója.

Bartók Mihály Szegeden született 1933-ban, vegyészdiplomát 1958-ban szerzett a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Karán. Diploma után az egyetem Természettudományi Karának Szerves Kémiai Tanszékén kapott tanársegédi állást, 1966-tól docens, 1977-től egyetemi tanár, 1973-tól 1994-ig a tanszék vezetőjeként dolgozott, 1996-ban az MTA és a JATE közös Organikus Katalízis Kutatócsoportjának vezetője lett.

Kutatási területe a heterogén katalitikus reakciók sztereokémiája, az enantioszelektív heterogén katalitikus hidrogénezések volt. A szerves vegyületek kontakt katalizátorok - különösen fémkatalizátorok - hatására végbemenő átalakulásának kémiája területén ért el jelentős eredményeket. Tisztázta egyes szerves reakciók mechanizmusát, valamint új heterogán katalitikus reakciókat fedezett fel.

A tudós 1965-ben védte meg a kémiai tudományok kandidátusi, 1977-ben akadémiai doktori értekezését, 1987-ben választották meg az MTA levelező, 1995-ben rendes tagjává. Akadémiai tisztségei mellett tagja volt a Magyar Kémikusok Egyesületének, az Amerikai Kémiai Társaságnak (American Chemical Society) és az Angol Királyi Kémiai Társaságnak (Royal Society of Chemistry).

A heterogén katalízis sztereokémiájának kutatásában elért, nemzetközileg elismert eredményeiért, iskolateremtő tevékenységéért, tudományos és oktatói életműve elismeréseként 2005-ben Széchenyi-díjban részesült.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×