INFORÁDIÓ 
2020. május 31. vasárnap
Angéla, Petronella

rekord

hőség

június

omsz

Kiderült, milyen idő lesz a nyár hátralévő részében

Kiderült, milyen idő lesz a nyár hátralévő részében

InfoRádió

Rekordmeleg volt a június Magyarországon - mondta az InfoRádióban Lakatos Mónika, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Az előző csúcstartót, a 2003-as júniusi átlagot búcsúztatta az idei hónap.

A júniusi középhőmérséklet 1901 óta jegyzett rekordja dőlt meg idn júniusban. Ez azt jelenti, hogy még soha ilyen meleg júniust nem tapasztaltunk, az országos középhőmérséklet 22,66 fok volt, a sokéves átlag 19 Celsius-fok. A sokéves átlag itt a legutóbbi normál időszak átlagát jelenti, ami az 1980-2010-es 30 éves periódus - mondta Lakatos Mónika.

Az idei év a szakember szerint jól illeszkedik az éghajlatváltozás trendjébe, 1901 óta Magyarországon a júniusok 1,6 fokos melegedést mutatnak.

Az idei júniusban a maximumok voltak magasabbak a minimumokhoz képest, tehát a nappali hőmérsékletek alakultak jóval a sokéves átlag felett. 4,3 Celsius-fokkal volt magasabb az idei júniusi átlagos maximum, mint a sokéves átlag.

A legmagasabb hőmérsékletet idén júniusban Zagyvarékason mérték június 27-én: 36,4 fokot mutattak a műszerek. A szakember arról is beszélt, hogy összesen öt forró és 19 úgynevezett hőségnapot mértek az idén júniusban, és mindkét kategória - a forró és a hőségnap is - megviseli az emberi szervezetet.

Idén júniusban országos átlagban 70 mm körüli csapadék hullott, ez a normál 90 százaléka, tehát csak tíz százalékban maradt el a júniusi csapadékmennyiség a sokéves átlagtól, viszont ez a 90 százalék jelentős mértékben felhőszakadások során hullott le. Sokfelé az országban 100 mm feletti napi csapadékmennyiséget rögzítettek a múlt hónapban - tette hozzá a szakember.

Lakatos Mónika arról is beszélt, hogy a jövő hét elejéig kissé mérséklődik a meleg, 28-30 fok körüli maximumok várhatók. A távolabbi kilátásokról a szakember azt mondta, hogy átlag körüli, vagy az átlagosnál kissé melegebb nyárra számíthatunk.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Rekordmeleg júniusban
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018