eur:
393.93
usd:
368.01
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Kiderült, milyen idő lesz a nyár hátralévő részében

Rekordmeleg volt a június Magyarországon - mondta az InfoRádióban Lakatos Mónika, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Az előző csúcstartót, a 2003-as júniusi átlagot búcsúztatta az idei hónap.

A júniusi középhőmérséklet 1901 óta jegyzett rekordja dőlt meg idn júniusban. Ez azt jelenti, hogy még soha ilyen meleg júniust nem tapasztaltunk, az országos középhőmérséklet 22,66 fok volt, a sokéves átlag 19 Celsius-fok. A sokéves átlag itt a legutóbbi normál időszak átlagát jelenti, ami az 1980-2010-es 30 éves periódus - mondta Lakatos Mónika.

Az idei év a szakember szerint jól illeszkedik az éghajlatváltozás trendjébe, 1901 óta Magyarországon a júniusok 1,6 fokos melegedést mutatnak.

Az idei júniusban a maximumok voltak magasabbak a minimumokhoz képest, tehát a nappali hőmérsékletek alakultak jóval a sokéves átlag felett. 4,3 Celsius-fokkal volt magasabb az idei júniusi átlagos maximum, mint a sokéves átlag.

A legmagasabb hőmérsékletet idén júniusban Zagyvarékason mérték június 27-én: 36,4 fokot mutattak a műszerek. A szakember arról is beszélt, hogy összesen öt forró és 19 úgynevezett hőségnapot mértek az idén júniusban, és mindkét kategória - a forró és a hőségnap is - megviseli az emberi szervezetet.

Idén júniusban országos átlagban 70 mm körüli csapadék hullott, ez a normál 90 százaléka, tehát csak tíz százalékban maradt el a júniusi csapadékmennyiség a sokéves átlagtól, viszont ez a 90 százalék jelentős mértékben felhőszakadások során hullott le. Sokfelé az országban 100 mm feletti napi csapadékmennyiséget rögzítettek a múlt hónapban - tette hozzá a szakember.

Lakatos Mónika arról is beszélt, hogy a jövő hét elejéig kissé mérséklődik a meleg, 28-30 fok körüli maximumok várhatók. A távolabbi kilátásokról a szakember azt mondta, hogy átlag körüli, vagy az átlagosnál kissé melegebb nyárra számíthatunk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×